Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

ДОЙЧЕ БАНК ГОНЕЛА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ДАНЪЧНИТЕ УБЕЖИЩА
Германската Дойче Банк (Deutsche Bank) водела преговори с правосъдното министерство на САЩ за уреждане извън съда на криминалните обвинения на прокуратурата за ролята на банката в съмнителните схеми за укриване на данъци. През февруари по-дребният съперник на германския банков лидер Ейч Ви Би груп (HVB Group) се споразумя с щатските правни органи по същия казус, като плати почти 30 млн. щ. долара. Банката призна и криминално закононарушение, задето е помагала за осъществяването на такива фалшиви операции. За Дойче Банк обаче пътят към подобно споразумение може да се окаже трънлив отчасти заради по-голямото й участие в структурирането на спорните схеми за данъчни укрития и сделките, които ги легализират. Още по-голямо препятствие било, че германската кредитна институция не разполагала със счетоводни документи повечето от тези транзакции, което повдига въпроса дали те изобщо някога са били осъществявани на практика.
ИНВЕСТИЦИОННИ БАНКИ СЕ БОРЯТ ЗА МАНДАТ В КИТАЙ
Индустриалната и търговска банка на Китай - най-големият кредитор в страната, е поканил чуждестранни инвестиционни банки да участват в планираната му задгранична борсова емисия с номинал над 10 млрд. щ. долара, твърдят запознати с кухнята. Сред тях били щатските Голдмън Сакс (Goldman Sachs) и Моргън Стенли (Morgan Stanley) и швейцарската Креди Суис (Credit Suisse). За фаворит се смятала Голдмън Сакс, осъществила неотдавна инвестиция за над 3 млрд. щ. долара в китайската кредитна институция. Моргън Стенли обаче също не била за пренебрегване, защото миналата година ръководила успешно борсовата регистрация на Китайската строителна банка на тържището в Хонконг на стойност 9.2 млрд. щ. долара. Емисията на Индустриалната и търговска банка на Китай се бави поради опасенията на политиците от покупката на дялове в държавни банки от задгранични инвеститори.
ОБЛИГАЦИИ НА АЛИАНЦ ПОЖЪНАХА УСПЕХ
Емисията от хибридни облигации на германския застраховател Алианц отчете успешен старт, като стойността на заявките за нея надхвърли планирания номинал от 1 млрд. евро, съобщи официален представител на един от мениджърите на продажбата, за която са ангажирани Дойче Банк (Deutsche Bank), Дрезднер Клейнуърт Уосърстейн (DrKW) и Ю Би Ес (UBS). Хибридните книжа са предназначени за дребни инвеститори и лихвата по купона им ще е между 5.375 и 5.5 процента. Този вид облигации комбинират белезите на дълг (в случая подчинен) и на акция (преференциална) и позволява на емитентите да плащат по-висок доход на инвеститорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във