Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

МАКУЕЙРИ СЕ ОТКАЗА ОТ БИТКАТА ЗА ЛОНДОНСКАТА ФОНДОВА БОРСА
Най-голямата инвестиционна банка на Австралия Макуейри бенк (Macquarie Bank) претърпя провал в шестмесечната си битка да погълне фондовата борса на Лондон. Банковото ръководство обяви на 20 февруари, че няма да увеличи вече предложената цена от 1.5 млрд. англ. лири за английския фондов пазар, нито да удължи крайния срок на неприятелската си оферта, който изтича официално на 28 февруари. Макуейри коментира, че след като е провела разговори с ключови акционери и потребителски групи на борсата, е решила, че по-висока оферта при приемливи условия за банковите акционери няма да задоволят борсовите инвеститори. Австралийската инвестиционна банка е поредният играч след Юронекст и Дойче бурсе, който не успява да спазари фондовия пазар на Лондон.
БУНДЕСБАНК СКЛЮЧИ СДЕЛКА С ПРАВИТЕЛСТВОТО
Бундесбанк се съгласи да съкрати още служители, а правителството на Германия се отказа от намеренията си да промени наредбата за продажба на злато от огромния резерв на централната банка. Компромисът бе постигнат на 16 февруари след двуседмични преговори между Бундесбанк и финансовото министерство, което се съгласи също да не орязва премиите върху заплатите на банковите чиновници. Берлин планираше да създаде специален фонд, в който да внесе средствата от продажби на злато на германската централна банка. След като законът остана непроменен, Бундесбанк укрепи още повече златните си владения, които са втори по големина в света. Парите от всички продажби на скъпоценния метал ще потекат във федералния трезор и ще помогнат за намаляване на бюджетния дефицит.
БАНКА ОТ МАКАО ПРЕКЪСНА ВРЪЗКИТЕ СИ СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ
Кредитната институция от Макао Банко делта Ейша (Banco Delta Asia), която бе обвинена, че е прала севернокорейските пари, обяви, че е прекъснала всякакви връзки с комунистическата държава. В замяна банковото ръководство настоява Вашингтон да изтегли предложението си да бъде забранено на щатските финансови институции да откриват, да поддържат, да обслужват или да управляват нейни кореспондентски сметки. Освен това банката прие и стриктни процедури за вътрешен контрол, целящи да разсеят страховете на щатската администрация, че осигурява възможност на Северна Корея да разпространява фалшиви долари и да пере пари от незаконни търговски операции с наркотици и оръжия за масово унищожение. Банко делта Ейша има около 50 клиенти от Северна Корея и по указание на паричните власти на Макао е прехвърлила техните 25 млн. щ. долара в блокирана сметка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във