Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

БУНДЕСБАНК В КРЪГОВА ЗАЩИТА СРЕЩУ ВРАГОВЕТЕ
Представители на ръководството на Бундесбанк (централната банка на Германия) са провели спешно обсъждане по повод на решението на финансовото министерство да ореже възнагражденията на персонала й. Премиите ще бъдат намалени от сегашните 19% върху основните заплати на 5%, а някои служители дори ще останат без бонуси. По този повод анализатори от бранша коментират, че преди създаването на еврозоната и на Европейската централна банка подобен прецедент в Германия е бил абсолютно немислим. В зенита на славата си Бундесбанк бе политически неуязвима заради уважението, което си извоюва с умелия си контрол върху инфлацията в следвоенна Германия. През 1997 г., поради несъгласието на централната банка, тогавашният финансов министър Тео Вайгел бе принуден да се откаже от решението си да ревалоризира златните резерви на страната и да използва средствата за постигане на критериите за членство в еврозоната. Днес Бундесбанк се оплаква, че чиновниците от Берлин изобщо не обръщат внимание на предприетите от банката мерки за намаление на разходите. През 2002 г. Бундесбанк прие план за 30-процентно съкращение на персонала си и до края на миналата година намали работната си сила с 20 процента. До края на идната се очаква парите, натрупани от спестени разходи, да достигнат 500 млн. евро.
Счетоводителите от Берлин обаче не са единствените опоненти на Бундесбанк по отношение на това, как трябва да бъде управляван финансовия свят. От почти осем години Отмар Исинг - бивш член на нейния борд, е главен икономист на ЕЦБ. Мандатът му обаче изтича на 31 май, а определеният от Бундесбанк човек за поста му - Юрген Щарк, едва ли ще го замени като главен икономист. Вероятно най-важните икономически и проучвателни задачи ще бъдат преразпределени между шестимата членове на изпълнителния борд на ЕЦБ, очаква се и вицепрезидентът Лукас Пападемос да получи по-главна роля. Което поражда безпокойство в средите на консервативните германски банкери за бъдещето на паричния стълб при определяне на лихвената стратегия. Точно в този момент финансовата възможност на Бундесбанк да привлича висококвалифицирани служители ще е от особено значение за предстоящите идеологически битки.
ДЖЕЙ ПИ МОРГЪН ПРОДАВА ЗАСТРАХОВАТЕЛНО ПОДЕЛЕНИЕ
Щатската банкова групировка Джей Пи Моргън Чейз (J. P. Morgan Chase Co.) обяви в началото на седмицата, че е договорила продажбата на застрахователното си поделение Чейз иншуърънс на Протектив лайф корпорейшън за около 1.2 млрд. щ. долара в брой. Очаква се сделката да приключи през третото тримесечие. Тя е наложена от заключението, че след сливането на Джей Пи Моргън с Бенк уан и след внимателен преглед на стратегията на обединената структура застрахователните операции нямат същото тегло както базовия банков индекс и е по-добре да отпаднат от нейния бизнес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във