Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

ГОЛДМЪН САКС ТЪРСИ КУПУВАЧ ЗА СМАРТ
Щатската инвестиционна банка Голдмън Сакс (Goldman Sachs) се е втурнала да търси купувач за Смарт - изпадналото във финансови затруднения поделение за малки коли на Даймлер Крайслер, съобщи финансовият всекидневник Файненшъл таймс. Голдмън е разговаряла с групировки за частен капитал, специализирани в покупката на закъсали фирми, както и с италианските собственици на производителя на скутери Пиаджо. По-късно банката е прекратила проучвателните дебати с финансови групировки и се е ограничила единствено до потенциални купувачи от автомобилния бранш. Ръководството на Даймлер Крайслер обаче твърди, че е наело Голдмън Сакс с единствената задача да се справи с някои неприятелски оферти за поглъщане на Смарт, което приключи годината със загуба от 600 млн. евро. Инвестиционната банка отказа да коментира информацията.
САНТАНДЕР РАЗШИРЯВА ПРИСЪСТВИЕТО СИ В ПУЕРТО РИКО
Испанският банков първенец Сантандер сентрал Испано се е съгласил да купи базираната в Пуерто Рико компания за потребителски финанси Айлънд файненс (Island Finance) за 734.5 млн. щ. долара. Продавач е щатската банка Уелс Фарго (Wells Fargo Co.). Сделката се осъществява чрез поделението на испанската групировка в Пуерто Рико Сантандер Банкорп. (Santander BanCorp.) и трябва да приключи до края на първото тримесечие на тази година. Сантандер очаква покупката да увеличи кредитната й дейност в карибската държава, където към края на третото тримесечие е контролирала 11% от местния кредитен пазар. Айлънд файненс отпуска кредити чрез 70 офиса в Пуерто Рико и предлага финансиране чрез дребни търговци. По данни на компанията тя държи около една трета от пазара на потребителски финанси на острова. Испанската банкова групировка очаква сделката веднага да увеличи доходността на акциите й.
ЛОЙДС ТСБ ОТКРИ БЪДЕЩИЯ СИ ПРЕДСЕДАТЕЛ
Сър Виктор Бланк - един от най-уважаваните бизнесмени на лондонското Сити, е най-вероятният бъдещ управител на петата по големина банка на Острова Лойдс ТСБ (Lloyds TSB). Той ще наследи на този пост Маартен ван дер Берг, който е председател на директорския й борд от 2001 година. Ако бъде подписан договор със сър Виктор, той може да поеме управлението на кредитната институция още на годишното събрание на акционерите й в началото на май. Шестдесет и две годишният Бланк е бивш шеф на английската инвестиционна банка Чартърхаус (Charterhouse), а от 1985 до 1993 г. е бил директор на конкурента на Лойдс ТСБ - Роял бенк ъф Скотлънд (Royal Bank of Scotland). В момента е председател на бордовете на няколко английски компании.

Facebook logo
Бъдете с нас и във