Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

ИТАЛИАНСКИЯТ БОРСОВ НАДЗОРНИК РАЗМАХА ЧЕРВЕН КАРТОН НА ДОЙЧЕ БАНК
Италианският пазарен надзор Consob обвини германския банков първенец Дойче Банк (Deutsche Bank), че е участвал в сделка с деривативи, сключена с клиент, който се опитва да купи банка, което всъщност е прикрито съглашение да работят заедно по поглъщането й. Става въпрос за застрахователя Унипол, който иска да купи Банка национале дел лаворо. Операцията е консултирана от Дойче Банк. Присъдата на контролния орган е първото официално порицание за германската кредитна институция в Италия през тази година след участието й в банковите скандали, довели до арести на влиятелни местни финансисти и до оставката на управителя на централната банка Антонио Фацио. Италианските следователи продължават да нищят сделките, в които е участвала Дойче Банк. Тя е отпуснала и кредитна линия за 1 млрд. евро на едрия бизнесмен Стефано Рикучи, който също е следствен за намесата му в проваления опит за поглъщане на Банка Антонвенета от Банка пополаре Италиана.
СИТИГРУП ПРЕДПРИЕМА ЕКСПАНЗИЯ В КИТАЙ
Щатският финансов гигант Ситигруп (Citigroup) постигна споразумение с Шанхай Пудонг дивелъпмънт бенк (Shanghai Pudong Development Bank) да приключат ексклузивното си партньорство в Китай. По този начин Ситигруп получава зелена светлина да купи мажоритарен дял в друга местна финансова институция - Гуангдонг дивелъпмънт бенк (Guangdong Development Bank). Щатската банкова групировка се е съгласила също да увеличи от 4.6 на 19.9% дела си в среднокалибрения китайски кредитор SPDВ и така ще се конкурира по-успешно със съперници от ранга на английската Ейч Ес Би Си (HSBC) в Китай. Англичаните вече притежават 19.9% от капитала на по-голямата Бенк ъф къмюникейшънс (Bank of Communications), както и дял от Бенк ъф Шанхай (Bank of Shanghai).
ГЕРМАНСКА ИПОТЕЧНА БАНКА СЪДИ БИВШИ МЕНИДЖЪРИ
Германската ипотечна банка АНВR подаде съдебен иск срещу петима нейни бивши мениджъри за загубите, натрупани от 2001 г. насам, съобщи местният всекидневник Шпигел. Кредиторът смята, че отрицателният финансов резултат се дължи на неправилна оценка на влиянието на лихвените проценти след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. и иска обезщетение от 250 млн. евро. Бившият главен изпълнителен директор на АНВR Хорст Александер Шпитцкоф, който напусна през 2002 г., е сред мениджърите, от които се изисква да платят част от щетите. Съдията по делото Щефан Мьолер предложи извънсъдебно споразумение на стойност между 25 и 50 млн. евро на първото съдебно заседание преди две седмици. Ако страните не се споразумеят, процесът ще започне на 25 януари идната година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във