Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

СКАНДАЛ ИЗГОНИ ДИРЕКТОР ОТ БОРДА НА РЕЗЕРВНАТА БАНКА НА АВСТРАЛИЯ
Отколешните домогвания на Пийтър Костело към премиерския пост, заеман от австралийския лидер Джон Хауърд, бяха тежко засегнати на 2 декември, когато оставката си от борда на централната банка подаде Робърт Джерард - виден бизнесмен от Южна Австралия и един от най-доверените хора на Костело. Причина за оттеглянето е разкритието, че точно когато Костело го предложил за член на борда на австралийската централна банка през март 2003 г., срещу него се е водело разследване за укриване на данъци. Няколко месеца по-късно Джерард е платил 75 млн. австрал. долара на данъчната служба на Австралия, без да признава каквато и да било вина. А през август 2003 г. е продал и фамилния дял в провинилата се фирма за производство на електрочасти Джерард индъстрияз на френската групировка от бранша Шнайдер електрикъл за 375 млн. австрал. долара.
МЕРИЛ ЛИНЧ ДАВА ОБЯСНЕНИЯ ЗА ПЕНСИОННИ КОНСУЛТАЦИИ
Щатската инвестиционна банка Мерил Линч (Merrill Lynch) призна, че е получила покана от щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси да даде обяснения за дейността на поделението си във Флорида (което съветва около 100 пенсионни фонда в щата) във връзка с разследването на надзора за конфликта на интереси на консултантите на тези инвестиционни дружества. Едно от нарушенията е, че те често получават комисиони от паричните мениджъри, които препоръчват на своите клиенти пенсионни фондове. Мерил Линч е най-крупният пенсионен консултант във Флорида, включително и на Фонда на полицаите и пожарникарите от Джаксънвил с активи от 2 млрд. щ. долара и на Пенсионния фонд на полицейските служители от Лейк Уърт, който управлява 20 млн. щ. долара. Банката увери, че оказва пълно сътрудничество на Комисията за ценни книжа и фондови борси и че служителите й не са нарушили законите.
ВРЪЗКИТЕ НА УОСЪРСТЕЙН С АЙКЪН ТРЕВОЖИ ФИРМЕНИТЕ МЕНИДЖЪРИ
Решението на главния изпълнителен директор на Лазард (Lazard) Брус Уосърстейн да съветва Карл Айкън в битката му с ръководството на медийния гигант Тайм Уорнър може да охлади отношенията на инвестиционната банка с корпоративните мениджъри. Шестдесет и девет годишният Айкън спори вече две десетилетия с главните изпълнителни директори, че не дават достатъчно пари на акционерите. Сега милиардерът е начело на група от инвеститори, които са купили акции и опции в размер на 3% от капитала на Тайм Уорнър. Той е наел Лазард да му помага да спечели битката за контрол върху най-голямата медийна групировка в света. За услугата си банката ще получи 5 млн. щ. долара комисиона плюс 5% от всяко увеличение на цената на акциите на Тайм Уорнър над 18 щ. долара за една ценна книга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във