Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ФАКТИ

БОРДЪТ НА ХИПОФЕРАЙНС МОЖЕ ДА ЗАГУБИ ЧЛЕНОВЕ
Германската банкова групировка Хипоферайнс (HVB Group), която бе купена от италианската УниКредито Италиано (UniCredito Italiano) за 15 млрд. евро, вероятно ще загуби поне двама елитни членове на борда си, което повдига въпроси за стратегическата посока на развитието й. Това са Щефан Йентцш, който отговаря за финансовите пазари, и Кристин Лики - за частните банкови операции и обслужването на богаташите. Йохан Бергер, който следи корпоративните клиенти и сделките с имоти, също може да напусне. Това се случва заради вътрешните боричкания за власт. Банката отказа да коментира оставките с мотив, че на 18 ноември предстои среща с надзорния съвет на УниКредито, когато ще се проведат и обсъжданията за персонални промени.
ХУАРОНГ СЕ БОРИ ЗА РАЗВИТИЕ
Хуаронг асет мениджмънт (Huarong Asset Management) - една от създадените в края на 90-те години на ХХ век четири агенции за изчистване на лошите кредити на държавните китайски кредитори, чертае амбициозни планове за бъдещето си, чиято крайна цел е да се трансформира в инвестиционна банка. Дружеството иска финансова подкрепа и разрешение от надзорните органи да разшири дейността си в областта на брокерските услуги и на другите финансови пазари. Така Хуаронг, която отнесе маса критики за мудните си действия по продажбата на необслужваните задължения на Промишлената и търговска банка на Китай, ще може да избегне постепенното съкращаване на функциите си от идната година или евентуалното обединение с някое от другите три дружества за управление на активи - Синда, Ориент и Грейт уол.
АВОАРИТЕ ПО КЛИЕНТСКИТЕ СМЕТКИ НА РЕФКО СЕ ПРЕПОЛОВИХА
Местните клиенти на скандалния щатски брокер Рефко са изтеглили почти половината средства от сметките си след разкритията за злоупотреба с 430 млн. щ. долара. Щатската Комисия за търговия на стокови фючърси съобщи, че компанията, която подаде документи за съдебна защита от кредиторите на 17 октомври, е имала 6.5 млрд. щ. долара в клиентските си сметки към 30 септември, а към 24 октомври тази сума се е стопила на 3.4 млрд. щ. долара. Тези сметки са най-ценният актив, който Рефко пусна за продажба. В момента за бизнеса на брокера наддават петима кандидати, сред които най-големият публично търгуван хеджингов фонд в света Ман груп (Man Group). Правителството на Дубай и милиардерът от Калифорния Ронълд Бъркл са предложили общо 828 млн. щ. долара за Рефко. От търга не са се отказали и фирмите за изкупуване на закъсали компании Джей Си Флауърс енд ко. (J.C. Flowers Co.) и Сърбъръс кепитъл мениджмънт (Cerberus Capital Management).

Facebook logo
Бъдете с нас и във