Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

БУЛБАНК подписа на 2 ноември споразумение с Европейската инвестиционна банка за заем от 30 млн. евро, които ще използва за финансиране на малки и средни предприятия. Средствата са предназначени за български фирми, работещи в областта на опазване на околната среда, инфраструктурата, здравеопазването и образованието. БУЛБАНК ще финансира проекти на стойност от 40 хил. евро до 25 млн. евро.

Доходът, който БНБ е получила за първите шест месеца на годината от инвестирането на валутния резерв, е 159.1 млн. евро. Две трети от него - 4.9 млрд. евро, са вложени в чуждестранни ценни книжа, 1.7 млрд. евро са в банкови депозити, а 500 млн. евро са в злато.

Първа инвестиционна банка предложи на клиентите си ипотечни заеми, по които през първата година от погасяването им не се начислява лихва. Срокът за погасяване на ипотечните кредити, които отпуска ПИБ, е минимум пет години, като лихвеният процент след първата година е 8.5 процента.

Началникът на отдел Корпоративни клиенти в клона на ИНГ Банк в София Димитър Костадинов е повишен в длъжност изпълнителен директор. Той работи за банката от април 2005 г., а преди това е бил анализатор в Ю Би Ес в Токио и в инвестиционната банка Саломон Смит Барни в Бостън.

Притежателите на кредитната карта на Райфайзенбанк (България) - РайКАРТ, вече могат да погасяват задълженията си по нея, като превеждат пари от дебитните си карти Маестро чрез банкомат.

Йордан Генчев, Тодор Генчев и Мария Георгиева получиха от Комисията за финансов надзор сертификати за изпълнителни членове на УС на ЗПД Витоша АД, а Елена Караджинова и Ирина Динева за членове на управителния съвет на дружеството. За членове на надзорния съвет на ЗПД Витоша АД бяха одобрени Кари Юка Рикард Хаатая, Георги Крумов и Петри Антеро Карялайнен.

БНБ издаде първата част на публикацията Международни валутни резерви. Тя прави опит да систематизира и представи макроикономическата роля на международните валутни резерви. В нея се описва съвременната практика за управлението им.

Гръцките капитали контролират 20% от активите на банковата система у нас, заяви изпълнителният директор на ОББ Христос Кацанис пред участниците в икономическия форум за Югоизточна Европа, който се проведе през седмицата в София. „Най-добре представените гръцки банки в България в момента са ОББ и Пощенска банка. Трета по големина е Пиреос банк, която придоби ЕВРОБАНК, уточни Кацанис.

От понеделник, 7 ноември 2005 г., Централното управление на Агенцията за държавни вземания се премества на ул. Г. С. Раковски № 47, заемайки първия и втория етаж от сградата на Агенция Митници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във