Банкеръ Daily

Финансов дневник

220 млн. евро по Норвежкия финансов механизъм влизат в България

Ресурс от 220 милиона евро осигурява за България Норвежкият финансов механизъм по програмата "Иновация Норвегия", която беше представена днес в Ловеч пред кметове на общини и представители на бизнеса от Северна и Централна България, предаде БТА.
Почетният консул на Кралство Норвегия в България Венцеслава Янчовска, която е и ръководител на Управляващия орган на програмата, посочи, че вече се приемат проектни предложения, свързани с иновации в "зелената" индустрия. По думите й малко над 17 милиона евро са на разположение за проекти, които да бъдат разработени от предприемачи от бизнеса.
"Програмата подкрепя местни инициативи, иновативни идеи в сферата на внедряване на екологосъобразни технологии и процеси, подкрепа за изработване на екологични продукти и услуги, внедряване на мерки за енергийна ефективност", каза още Янчовска. Тя добави, че за общините, в рамките на програмата, има компонент за засилване на двустранните взаимоотношения между България и Норвегия, където общините, съвместно с бизнеса, ще могат да разработват проекти за създаване и утвърждаване на контакти с норвежки организации.
"Отделно по двата механизма - на Европейско икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм ще има възможности за общините да кандидатстват в сектори като околна среда, култура, образование", добави Венцеслава Янчовска.
Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова, която откри форума, каза, че по програмата общината може да кандидатства за ремонта на училища и детски градини по прилагане на мерки за енергийна ефективност и ще се възползва от всички възможности, които предоставя тя.
Кметът на община Летница Красимир Джонев поясни, че общината вече е реализирала проекти, финансирани от Норвежкия финансов механизъм и тоново ще се възползва от ресурса на програмата.
"Може би в сферата на минералните ресурси, минералната вода и туризма", каза още Джонев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във