Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ИМЕНА

Иван Искров, управител на БНБ, представи на 26 октомври в Народното събрание отчета на Централната банка за първото шестмесечие на 2005 година.

Емилия Миланова, подуправител на БНБ, разреши на германската фирма ПроКредит Холдинг да придобие допълнително 38.84% от акциите на ПроКредит банк. Така делът на холдинга в капитала на банката, който е 34.5 млн. лв., ще нарасне от 20.29 до 59.13 процента. Останалите акционери на банката са ЕБВР и Комерцбанк - с по 19.71%, както и Интернешънъл проджект консулт, която е собственик на 1.45% от акциите й.

Красимир Ангарски, председател на УС на ДЗИ Банк, съобщи, че кредитната институция намалява лихвите по жилищно-ипотечните заеми в левове и евро. За първата година от погасяването на кредитите в левове се начислява лихва от 4.8%, а за тези в евро - 4.5 процента. За целия останал период до издължаването на заемите в левове и евро лихвата е 8.5 процента.

Петер Харолд, председател на УС на Ейч Ви Би Банк Биохим и на ХЕБРОСБАНК, получи наградата, с която списание Юромъни удостои Ейч Ви Би Банк Биохим като най-добрата кредитна институция в България за 2005 година.

Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, съобщи, че кредитната институция намалява промоционалните лихви за първата година от изплащането на ипотечните заеми за граждани до 1.75 процента.

Хорст Ебхарт е назначен за член на съвета на директорите на Хеброс Лизинг, но запазва и поста си на главен изпълнителен директор на Ейч Ви Би Лизинг. Станислав Танушев пък става член на съвета на директорите на Ейч Ви Би Лизинг, но ще бъде и председател на съвета на директорите на Хеброс Лизинг. Размяната на мениджърски функции е първа стъпка към осъществяване на бъдещи съвместни проекти на двете водещи лизингови компании, коментират Хорст Ебхарт и Станислав Танушев.

Рожденици

Цеко Минев - един от големите акционери на Първа инвестиционна банка, ще отпразнува рождения си ден на 30 октомври.

Диана Митева, изпълнителен директор на Банка ДСК, ще почерпи приятели и колеги на 3 ноември.

Уилям Овъруотър, регионален директор на ИНГ Банк за Югоизточна Европа ще отпразнува рождения си ден на 4 ноември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във