Банкеръ Daily

Финансов дневник

2019 г. под знака на Банковия съюз и еврозоната

Отляво надясно: Петър Андронов, Димитър Радев и Владислав Горанов

Еврозоната не е чудо, няма да реши автоматично проблемите ни, няма да ни заведе в рая. Но здравият разум ни казва, че това е по-добрият път за нас. Това каза председателят на УС на Асоциацията на банките в България Петър Андронов в словото си по време на празничния коктейл, организиран от АББ по повод празника на банкера. Събитието се проведе на 7 декември в София. 

Андронов подчерта, че за да стигнем до еврозоната, шест банки банки ще бъдат "прекарани" през преглед на активите и стрес-тестове. Според него това е пример за случайна жертва. 

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че приемането ни в еврозоната е най-вътрешният кръг на интеграция в европейската цивилизация. "И аз, и вие в повечето случаи работим с чужди пари. Затова трябва да сме много внимателни. Надявам се, че през лятото на следващата година ще можем да се поздравим с една дълго чакана новина - че ще си върнем част от суверенитета, присъединявайки българския лев към ERM II (чакалнята на еврозоната - бел.ред.), след което почти по естествен път ще си дочакаме времето за еврозоната", заяви Горанов. По думите му наистина част от банките ще поработят допълнително заради проверката на ЕЦБ, но пък от друга страна, ще получат "една щампа за качество", която не всички имат. "След шест месеца ще е ясно в коя група сме - дали Европа е на две скорости и къде заслужаваме да бъдем", отбеляза още министърът на финансите.

"Като цяло годината бе добра за икономиката и банковия сектор", отчете управителят на БНБ Димитър Радев. Той съобщи, че през следващата седмица предстои парламентът да приеме пакет от законодателни промени, осигуряващи рамка не само за тясното сътрудничество между ЕЦБ и БНБ, но също така и важни мерки - за кредитната дейност и корпоративното управление на банките. "Ключовите думи за тази и следващата година са Банков съюз и Валутен механизъм. Предстоящите стъпки са позитивни за сектора", обобщи гуверньорът Димитър Радев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във