Банкеръ Daily

Финансов дневник

16-годишен сириец учи бежанците на търговия с криптовалути

Как да обясните етериум - криптовалута с отворен код на някого, ако той не знае как се използва имейлът?  Кой е най-добрият начин да обясните колко сатоши (най-малката единица, формираща биткоин) правят един биткойн? С тези въпроси се сблъсква Юсуф Мохамед Нур Алдън, 16-годишен сирийски бежанец в иракския бежански лагер Арбат. Младежът обучава другите в лагера какво е криптовалутата, става ясно от изданието за криптовалути CoinDesk.

"Искам да разреша един проблем в моята общност- корупцията“, казва Алдън. Тъй като семейството му е било изоставено в Дамаск, той прегръща идеята, че всички могат да печелят и изпращат пари по социални мрежи, независимо от границите.

"Хората наистина трябва да знаят всички неща за интернет, за своите телефони и лаптопи. Живеем в напреднал свят и трябва да се учим", смята Юсуф. Той притежава малко количество от криптовалутите етериум, което печели от местна образователна програма, управлявана от организацията "Здравей, Бъдеще". Това е твърде малко за харчене, така че той ще работи, за да спечели повече.

Чарли Гросо, основателката на организацията "Здравей, Бъдеще" разказва, че повечето от учениците в класа на Олдън приемат мобилните устройства и компютрите като електроника на Нинтендо. "Те знаят, че могат да играят игри или да използват калкулатор, но не са запознати с достъпа до глобалните мрежи. Идеята за търсене на информация и проверка на нейната достоверност им е непозната", споделя тя.

Но дори при тази стръмна пътека на учене, Гросо казва, че всички 44 тийнейджъри, които е взела в класа по компютърна грамотност, бързо са схванали концепцията за цифровите пари. Може би това е така, защото те са запознати със златото и други материални активи. Също така в Ирак няма PayPal, тъй като местните банки все още са ограничени от икономически санкции. По някакъв начин хората, които познават само паричните икономии, могат да бъдат по-подходящи за криптопазарите от тези, които подценяват стойността на социалните мрежи.

Гросо се надява, че през 2020 г. ще завършат 100 студенти от курса по компютърни основи, което допълнително ще разшири кръга от тийнейджъри, които могат да помагат на родителите си да учат за криптовалутите. Без социалните мрежи места като лагера Арбат ще продължат да бъдат пустини за ликвидност. 

МАМА БАНК

"Преди две години взех първия си телефон. Сега всички в моето семейство имат смартфони. Харесвам игри като Майнкрафт, защото мога да проектирам неща и да подобрявам английския си", казва Алдън. 

Подобно на повечето от 9000 жители в лагера, семейството на 16-годишния сириец съхранява парите си при матриарха - жената, която ръководи домакинството. Сестрата на Юсуф работи в пекарна, баща му е дърводелец, а брат му работи в близък град в дигитална маркетингова агенция и дори има лаптоп. Всеки дава заплатата си на матриарха, която пък раздава парични средства когато и колкото е необходимо на всеки член от семейството. Така майката на лагера става жива банка.  

"Криптовалутата може да е добър начин за спестяване на пари, защото ако оставите парите си в банката, тя може да ги открадне, твърди младежът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във