Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

• През септември инфлацията в България се понижава на годишна база за 14-и пореден месец, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Индексът на потребителските цени (CPI) се понижава през септември с 0.2% на месечна база след аналогичен спад през август. На годишна база българската инфлация се понижава през септември с 0.8% (спрямо август 2013-а) след понижение с 0.6% през август.

• Платежният баланс на България се влошава през август, като се отчита рязко свиване на излишъка по текущата сметка спрямо предишната година. Балансът по текущата и по капиталовата сметка на България през август е положителен и възлиза на излишък от 476.4 млн. евро. Но резултатът е почти двойно по-малък в сравнение с излишъка от  931.3 млн. евро за същия месец на 2013 година. За първите осем месеца на сегашната година равносметката е положителна и е в размер на 1.2867 млрд. евро, което представлява 3.2% от БВП, при излишък от 1.5098 млрд. евро (или 3.8% от БВП) за същия период на изминалата година, показват данните на БНБ.

• Консолидацията на банковата система в еврозоната продължава и през 2013 година. Общият брой на кредитните институции е намалял до 5948 през 2013 г. спрямо 6100 през 2012 година. Това показва докладът на Европейската централна банка за промените в структурата на банковия сектор на еврозоната към края на 2013 г. Активите на финансовите институции във валутния блок също спадат до 26.8 трлн. евро спрямо 29.6 трлн. евро през 2012 година. За сравнение, през 2008 г., преди финансовата криза, банките в еврозоната са притежавали активи за 33.5 трлн. евро.

• До един милион документа по-малко годишно може да издава НАП заради електронна услуга, която подава онлайн информация до държавните органи за това, дали техните контрагенти имат задължения към бюджета или не. Това може да спести по 7.3 млн. лв. годишно на клиентите на приходната агенция, а едновременно с това ще бъдат спасени  90 дървета.

• Загубите в България от скиминг през 2013 г. възлизат на 8 млн. лева, показват изчисления на българската компания Skim Prot, разработила стикер, предпазващ кредитните и дебитните карти от копиране и източване. През 2012 г. загубите се равняват на 7.7 млн. лева. Банковата статистика показва, че обемът на транзакциите за 2013 г. у нас надхвърля 20 млрд. лв. Прогнозните данни за 2014 г. и 2015 г. пък сочат, че обемите ще продължат да нарастват с по близо 1.5 млрд. лв. годишно. Така например през 2018 г. общият им обем ще достигне 27 млрд. лева.

• Американският кредитор Citigroup обяви плановете си да прекрати операциите по потребителско банкиране на 11 пазара. Това включва дейността на банката в Коста Рика, Ел Салвадор, Гватемала, Никарагуа, Панама, Перу, Япония, Гуам, Чешката република, Египет и Унгария, както и част от операциите в Корея. Въпреки това кредиторът ще продължи да обслужва институционални клиенти на тези места. Чрез това преструктуриране на бизнеса главният изпълнителен директор на Citigroup Майкъл Корбат цели да опрости работата на банката и да увеличи приходите й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във