Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

• Марцин Петриковски, регионален директор за Централна и Източна Европа на агенция Standard & Poor's, е сред експертите, които ще вземат участие в Петата годишна конференция за управление на кредитния риск, която се организира от ICAP Bulgaria, част от ICAP Group - най-голямата структура за бизнес информационни услуги в Югоизточна Европа. Събитието, на което в. "БАНКЕРЪ" е медиен партньор, ще се състои на 21 октомври в хотел "Шератон" в София.

Транзакциите с кредитни карти нарастват с близо 30% за първите девет месеца на 2014 г. и с над 65% спрямо същия период на предната година, показват данни на Пощенска банка. Специалистите на финансовата институция отчитат, че българите вече използват правилно кредитната си карта - като платежно средство при покупки на стоки и услуги, а не за теглене на пари в брой. "Истината е, че ако хората се научат да използват кредитните карти разумно, ще се убедят, че те са отлично платежно средство, което е не само удобно, а носещо ползи. Няма друг платежен инструмент, който да ви позволява да контролирате финансите си по същия начин, да ви дава възможност да вземете една стока сега и да я изплащате на вноски и в същото време да получавате пари обратно всеки път, когато го използвате", коментира Виктор Цветков, началник отдел "Карти и картови разплащания" в Пощенска банка.

"Необходима е комбинация от реформи и стимулиране на вътрешното търсене, за да се предотврати евентуално забавяне на растежа на световната икономика", заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на бизнес форума в Милано миналата седмица. Барозу заяви още, че съществуват индикации за възможно забавяне на растежа на световната икономика - не само в Европа, но и в други части на света.

Икономиката на еврозоната е все още е на пътя към възстановяването и Европейската централна банка очаква тя да нараства и през третото, и през четвъртото тримесечие, заяви членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре на конференция, организирана от Централната банка на Латвия в Рига. Според него трябва да продължат реформите в икономиката, за да стимулират търсенето. "Няма смисъл европейските държави да спрат. Това само ще направи измъкването от кризата по-трудно", категоричен е Кьоре.

 "Има много по-спешни неща, които трябва да бъдат решени, от актуализацията на бюджета. Следващата седмица излиза докладът за Корпоративна търговска банка (КТБ), изтичат сроковете по Закона за кредитните институции, ще се разбере дали EPIC ще спаси банката, ще трябват ли пари от бюджета." Това коментира икономистът Георги Ангелов в ефира на БНТ. Според него това ще бъде по-спешно, но ще се случи, преди да се състави правителство. "Ще трябва сегашният кабинет да се справи с тази ситуация. Ще са нужни пари, независимо какъв е изходът от ситуацията", категоричен е Ангелов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във