Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

"Бизнесът в България излиза от стреса и започва да мисли за инвестиции. Всички макроикономически показатели отбелязват положителен ръст." Това каза на 9 май в Търговище министърът на финансите Петър Чобанов. Подобрява се бизнес климатът дори и в строителството, каза още той. "Има увеличение на търговията на дребно, покачва се потребителското доверие", добави още министърът.


 


Българската народна банка одобрикандидатурата на Патрик Йозеф Шмит за член на управителния съвет на "УниКредит Булбанк" (България). Шмит започва кариерата си в италианската банкова група през 2001 г. като стажант в Германия, а две години по-късно става мениджър "Корпоративни клиенти". Заемал е поста на старши асистент на главния риск директор в "Хипоферайнсбанк " в Мюнхен, той е и един от участниците в първото издание на UniQuest. От ноември 2007 г. е ръководител на старши риск мениджърите за сектор "Металургия, машиностроене и строителство" в "УниКредит Банк ", Германия.


 


Членът на надзорния съвет на "УниКредит Булбанк" (България) Фридерике Коц ще бъде освободена от поста си. Нейното място ще заеме Герхард Дешкан.


 


Хелмут Брайт ще бъде новият член на надзорния съвет на "Райфайзенбанк (България)". Брайт ръководи отдел "Корпоративни финанси" в "Райфайзен Банк Интернешънъл" (която е едноличен собственик на българската кредитна институция), председател е на надзорния съвет на "Райфайзенбанк (Албания)". Работил е и в акционерното дружество Priorbank


 


Застрахователното дружество "Евроинс" е изпратило заявление до Комисията за финансов надзор, че има намерение да осъществява застрахователна дейност на територията на Чехия и Словакия при условията на правото на установяване. Това каза за "БАНКЕРЪ" шефът на надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов. Въз основа на внесения документ КФН е взела решение да изпрати уведомления до компетентните органи на приемащите държави за това намерение на застрахователното дружество.


 


Българската банка за развитие (ББР) може да предостави на новосъздадени предприятия кредити с размер до 90% от стойността на финансирания от нея проект. "Така банката се нарежда сред институциите, предлагащи най-благоприятни условия и микропредприятията и на хората с иновативни идеи, които искат да ги превърнат в работещ бизнес. Те могат да разчитат на фиксирана лихва от 6% годишно по инвестиционните заеми, които отпускаме, и едногодишен гратисен период", коментира главният изпълнителен директор на ББР Димо Спасов по време на срещи с бизнеса в областите Търговище и Разград.


 


Британската Barclays ще създаде банка за проблемни вземания (Barclays Non-Core), в която ще прехвърли активи за 115 млрд. паунда. Това заяви в четвъртък главният изпълнителен директор на Barclays Антъни Дженкинс. Реформите са част от новата стратегия на банковата група за оптимизиране на разходите и фокусиране върху основните дейности.


 


Преди три години хеджфонд мениджърът Дейвид Тепър, който печели по 9.6 млн. долара на ден - повече от всеки един човек в света, решава да си купи нов дом. Избира най-скъпата вила в нюйоркския Лонг Айлънд и плаща 43.5 млн. долара за нея. И докато мастилото от подписа му върху договора е още незасъхнало, той я срутва. Причината: 600-те квадратни метра жилищна площ му се виждат недостатъчни, а печели средствата за нея за една работна седмица. През миналата година той спечели 3.5 млрд. долара, което го направи най-добре платения мениджър на хеджфонд в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във