Банкеръ Weekly

Мрачната поредица от смъртни случаи кара мнозина да се запитат:

Кой убива банкерите?

Французите в шок

Петдесет и две годишната служителка на френската Bred-Banque Populaire, представена само с първото си име Лидия, влиза в централния офис на банката във вторник сутринта на 22 април. Пет минути по-късно тя слага край на живота си, като се хвърля от прозореца на 14-ия етаж на сградата в центъра на Париж, само на 200 метра от Министерството на финансите. Лидия е първата жена банкер, която извършва самоубийство след серията смъртни случаи, които шокираха финансовия сектор.
В репортаж на FranceTV се посочва, че малко преди да скочи през прозореца, Лидия се е скарала с мениджърите на банката. “Няма абсолютно никакво доказателство, което да свърже отношенията й с ръководството и мотивите за нейното решение да сложи край на живота си”, посочват от отдела за връзки с медиите на банката. Оттам също подчертават, че това е “много болезнен момент за компанията”. По информация на френската телевизия в имейла до всички служители ръководството на банката потвърждава, че смъртта на Лидия е самоубийство. Френският кредитор добавя още, че в продължение на няколко години тя е била подложена на терапия.
За Лидия е известно, че е живяла сама, а колегите й я описват като потайна, но много добре позната в компанията, с добри отношения със служителите и кариера в банковата индустрия от повече от 30 години.
Работниците и служителите във фирмата са шокирани от постъпката на Лидия и не могат да си обяснят какво може да е накарало успешната банкерка да сложи край на живота си. От Bred-Banque Populaire информират още, че са създали специално психологическо звено в банката, което да помага на служителите в шок да преживеят случилото се. Полицейското разследване по случая продължава. Извършва се и проверката на здравната комисия.

 

Серията от мистериозни убийства на високопоставени банкери в Западна Европа, които биват брутално убити заедно със съпругите и децата им,продължава, пише латвийското електронното издание vesti.lv. То посочва още, че от януари тази година са убити 14 топмениджъри на водещи банки, но много от престъпленията остават в тайна.

Всички те са били с богат опит и стабилна перспектива за развитие. Но съществуват известни подозрения, че някои от тях са работили за институции, за които мнозина вярват, че са част от световен финансов заговор.

Каквито и да са причините за смъртта на тези висши мениджъри,нито една от големите световни медии не "разследва" евентуална връзка между предполагаемите извършители.

Преди около две седмици на 18 април тази година стана известно, че в белгийския град Визе е убит 37-годишният директор на BNP Paribas Fortis Беноа Филипенс заедно със съпругата му Карол и деветгодишния му племенник след стрелба по колата им. Според кмета на града Марсел Невен все още нищо не може да обясни какво е довело до жестоката стрелба през нощта на 18 април. Филипенс и племенникът му загиват на място, а съпругата му е издъхнала от раните си в събота сутрин. Тя била простреляна с три куршума в гърба. досега не е намерен убиецът, нито има предположения какви са мотивите за извършване на това престъпление.

Две седмици преди това финансовият свят бе шокиран от смъртта на бившия главен изпълнителен директор на холандската ABN Amro Ян Питер Шмитман, съпругата му и дъщеря му, чиито тела бяха открити в дома им. По информация на холандската полиция 57-годишният Шмитман се е самоубил, след като е застрелял съпругата си Нели и 22-годишната си дъщеря Бабет. В западната преса се посочва информация, че Шмитман е имал психични проблеми и е страдал от депресия.

В началото на април друго убийство разтърси иначе спокойния Лихтенщайн. Юрген Фрик, главният изпълнителен директор на лихтенщайнската Bank Frick беше открит мъртъв на паркинг в село Балзерс, близо до границата между Швейцария и Лихтенщайн. От разследването до момента става ясно, че убиецът на банкера е недоволен клиент на банката.

Според изданието vesti.lv полицията определя голяма част от смъртните случаи като самоубийства или просто отказва да разкрие подробности, което според авторите засилва съмненията за умишлено убийство. В сайта на електронното издание е поместен и списък с банкери, които са се разделили с живота си от началото на годината.

 

Номер 1 - Уилям Бруксмит

На 26 януари 58-годишният бивш мениджър на риска на международните пазари в "Дойче Банк " (Deutsche Bank ) Уилям Бруксмит е намерен обесен в дома си в центъра на Лондон. Полицията класифицира тази смърт като самоубийство. В публикация на "Уол Стрийт Джърнал" се посочва, че според следователите Бруксмит е сложил край на живота си, защото е бил притеснен от разследванията срещу банката. Източници, запознати с въпроса, твърдят, че в месеците преди смъртта си той разказвал на приятели, че се чувства изоставен от бившите си колеги, които е подкрепял в продължение на години. Бруксмит е оставил няколко предсмъртни писма, но съдържанието им остава в тайна.

 

Номер 2 - Карл Слим

На 27 януари, ден след смъртта на Бруксмит, 51-годишният изпълнителен директор на индийския производител на автомобили Tata Motors е бил намерен мъртъв на четвъртия етаж на хотел в Банкок. Персоналът на хотела открива тялото и алармира съпругата му, която спи в хотелската им стая. Следователите намират написано на ръка предсмъртно писмо на мястото на инцидента, в което Слим обяснява причините за постъпката си. По-късно същия ден се появяват съобщения, разкриващи, че почеркът не съвпада с този на Слим. В официалните полицейски доклади смъртта му е регистрирана като самоубийство. Попадането на Слим в "класацията" на убитите банкери е малко необичайно, тъй като според биографията му той не е заемал подобна длъжност.

 

Номер 3 - Габриел Магий

39-годишният служител на JP Morgan е загинал при падане от покрива на европейската централа на JP Morgan в Лондон на 27 януари. В доклада за Магий полицията посочва, че няма нищо подозрително и смъртта му е самоубийство, въпреки факта, че часове преди това той изпраща съобщение на приятелката си Виктория, в което й казва, че след малко напуска офиса и се прибира.

 

Номер 4 - Майк Дюкър

В същата седмица, на 29 януари, главният икономист на Russell Investments Майк Дюкър е открит мъртъв на магистрална рампа в Такома, щата Вашингтон. Преди това Дюкър е обявен за издирване. От полицията посочват, че Дюкър, който също така е бивш икономист на Регионалната резервна банка на Сейнт Луис в САЩ се е самоубил, като е скочил от четириметрова ограда.

 

Номер 5 - Ричард Тайли

Четири дни по-късно, полицията открива тялото на 57-годишния Ричард Тайли директор на American Title - компания, която посредничи при покупки на недвижими имоти, в гаража на къщата му в щата Колорадо. Тайли е издъхнал от раните си след осем изстрела с пистолет за пирони в тялото и главата. След дълго разследване полицията определя смъртта му като самоубийство. Тайли е бивш банкер в инвестиционната банка Drexel Burnham Lambert.

 

Номер 6 - Тим Дикинсън

Директорът на отдела по комуникации на британската Swiss Re почина също през миналия месец, но обстоятелствата около смъртта му все още са неизвестни.

 

Номер 7 - Раян Хенри Крейн

Трийсет и седем годишният старши мениджър на JP Morgan е открит мъртъв в дома си на 3 февруари, а причините за смъртта му са неизвестни. Предполага се, че смъртта му има връзка със самоубилия се по-рано Магий.

 

Номер 8 - Денис Лий Джунджи

Трийсет и три годишният банкер от Хонконг е извършил самоубийство, скачайки от покрива на централата на JP Morgan в Хонг Конг. Съществуват снимки, доказателства, които показват, че Джунджи е бил на покрива на сградата секунди преди да скочи.

 

Номер 9 - Джеймс Стюарт

Бившият главен изпълнителен директор на National Bank of Commerce намерен мъртъв в град Скотсдейл в щата Аризона на 19 февруари сутринта. Представителите на семейството му отказват да назоват причината за смъртта.

 

Номер 10 - Едмънд Рейли

Трейдърът от Манхатън Едмънд Рейли слага край на живота си 12 март, като се хвърля пред влака близо до жп гара Сиосет в щата Ню Йорк. Четиридесет и седем годишният Рейли, работил за фонда за рисков капитал Vertical Group, загива на мястото на инцидента.

 

Номер 11 - Кенет Беландо

Инвестиционният банкер в Levy Capital Кенет Беландо е открит мъртъв също на 12 март. Той е скочил от прозореца на апартамента си в Манхатън. Според следователите няма следи от насилие или доказателства, че някой друг е причинил смъртта на Беландо. Затова се смята, че сам е сложил край на живота си. Преди това 28-годишният банкер е работил като анализатор в JPMorgan. Неговият брат Джон Беландо също е работил в американската банка JP Morgan. Според британското издание Daily Mail много от имейлите на брат му Джон са били представени като доказателство по време на изслушването в американския Сенат за т. нар. скандал London Whale.

 

Не може да се направи генерален извод дали има някаква връзка между смъртта на тези банкери, или е просто съвпадение, че всички те загиват за толкова кратък период? Съществуват обаче и някои подозрителни особености, които могат да свържат поне част от споменатите смъртни случаи.

Прави впечатление, че някои случаи, определени като самоубийства, са твърде изненадващи дори за семействата на загиналите. Трима от мъртвите банкери пък са работили за JP Morgan.

А когато "валутен търговец" скочи от покрива на централата на JP Morgan в Хонконг определено възникват много въпроси. Какво би накарало млад мъж, който печели наистина добри пари, да се хвърли от покрива на 30-етажна сграда?

Facebook logo
Бъдете с нас и във