Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Средно по четири плащания с карта се падат на човек от населението в България за година, показва статистиката на Европейската централна банка (ЕЦБ), базирана на данни за 2012 година. В Швеция един потребител извършва по 230 картови плащания годишно, докато в Румъния и Гърция -под десет. Потребителите в Португалия харчат годишно двойно повече (5200 евро) през картите си, отколкото тези в Испания (2300 евро) и в Италия (2100 евро). Като цяло използването на картови плащания в повечето държави от Централна и Югоизточна Европа е на много ниско равнище.


 


Българската банка за развитие и китайската "Ексимбанка " подписаха споразумение за насърчаване на инвестициите за китайски и български предприятия по време на посещението на българската делегация в Китай. Споразумението ще допринесе за привличане на китайски инвестиции в България и ще даде възможност за осъществяване на бъдещи съвместни проекти във важни сектори за България.


 


За четвърта поредна година "Пощенска банка" е определена за най-добрата банка у нас в предоставянето на попечителските услуги на чуждестранни и местни институционални клиенти. Званието се присъжда в рамките на ежегодната класация на световното списание Global Custodian. Според новата методология на изданието финансовата институция е и единствената банка за България, определена като outperformer (над очакванията), което е поредно доказателство за отличното й представяне.


 


ИНВЕСТБАНК откри нов офис в "Панорама Мол Плевен". За удобство на клиентите офисът работи с удължено работно време.


 


Около 100 хил. вноски ще направят клиентите на банкоматите с депозитна функция на "УниКредит Булбанк" (България) до края на тази година, прогнозират експертите на банката. Високотехнологичните банкомати, на които освен да се теглят пари могат да се правят и вноски, са все по-предпочитани от клиентите. Това води и до увеличаването на броя на АТМ в мрежата на "УниКредит Булбанк". На устройствата от ново поколение денонощно могат да бъдат погасени задължения по кредитна карта или да бъдат внесени налични в брой средства по над 40 вида сметки.


 


Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's понижи перспективата от "стабилна" на "негативна" на 15 финансови институции в Европа, сред които Barclays, Credit Suisse и Deutsche Bank. Като основен мотив за действията си агенцията посочва одобрените регулации от Европейския парламент в средата на април, които регламентират затварянето на проблемни банки и финансирането на тяхното спасяване.


 


Доверието към банките в Австрия продължава да спада. По-скептични към тях стават 39% от австрийците, показва проучване на одитиращата и консултантска компания Ernst & Young. Само с 5% се увеличават тези, които вярват на банките. Проучването показва още, че голяма част от австрийците продължават да бъдат предпазливи към финансовите институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във