Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Подуправителят на БНБ и началник на управление "Банков надзор" Цветан Гунев в петък уби няколко часа в безполезно висене в парламента, докато заедно с шефа на правния отдел в управлението Тихомир Тимнев чакаше депутатите да стигнат до второто четене на Закона за кредитните институции. Това обаче така и не се случи, тъй като народните представители се заплетоха в политиканстване около Закона за земеделските земи и Закона за бежанците, но и тях не успяха да приемат окончателно. Всички тези нормативни документи ще бъдат гласувани на извънредно заседание на Народното събрание на 11 март. Приемането на Закона за кредитните институции е важно, защото въвежда в българското законодателство европейската директива за капиталовите изисквания.


 


Министърът на финансите Петър Чобанов заминава за Брюксел, където на 11 март ще участва в заседанието на Съвета на финансовите министри ЕКОФИН. Една от точките, която ще бъде разгледана там, е предложение за изменение на директивата от 2003 за облагане на доходите от лихви по влогове и депозити на гражданите.


 


Със 7 млн. лв. повече е събрала от данъци Столичната община за първите два месеца на годната. Оптимистичните данни съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. До края на февруари кметството е успяло да събере по тези пера общо 43.4 млн. лева. "Имаме по-добра събираемост от данъка върху недвижимите имоти и колите с 1.5 млн. лева", похвали се той. Негативна обаче е тенденцията при събираемостта на приходите от покупка на имоти и превозни средства. В това направление за първите два месеца на годината са събрани с 1.2 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на предходната година, обясни Барбалов и изрази надежда приходите да бъдат компенсирани до лятото.


 


Просрочените задължения в малките и средните предприятия са около 62 млрд. лв., обяви заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев при представяне на данните за бранша и задълженията на предприятията от нефинансовия сектор към началото на 2013 година. Задълженията на малкия бизнес представляват около 40 на сто от всички 169 млрд. лв. просрочени плащания. На практика през миналата година най-засегнати отново са били фирмите в строителството и търговията.


 


Съществува опасност ниската инфлация в еврозоната да продължи по-дълъг период", предупреди директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард и призова централните банки да бъдат готови да подкрепят икономическото възстановяване. По време на икономически форум в северния испански град Билбао Лагард заяви, че МВФ наблюдава ниска инфлация във валутния блок, която може да окаже негативен ефект върху разходите на потребителите. "Казваме, че потенциалният риск съществува и според нас той е около 15-20%, и затова препоръчваме централните банкери да внимават и да намерят необходимите инструменти на паричната политика в отговор на това", заяви директорът на МВФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във