Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Бандити измислиха нов хитър и лесен начин за източване на кредитни карти. Доскоро това се случваше след кражба на пинкод и използване на модерни дигитални скимиращи устройства. Сега на измамниците им е достатъчна скрита камера или обикновен джиесем, с който правят снимка. Целта на престъпниците е да се сдобият с номерата, разположени на предната и на задната страна на картата, които са нужни за оторизирането на плащането по електронен път. Някои банки обаче имат защита и срещу тази измама - при плащане с карта по интернет изискват от клиента да въведе и допълнителна лична парола.


 


Фискалният резерв на правителството в средата на февруари е 3.69 млрд. лева. В сравнение с началото на годината той е намалял с близо 800 млн. лева. Причината за това са големите бюджетни разходи и погашения по държавния дълг, които обичайно са групирани в първото тримесечие на всяка година, когато бюджетните постъпления са сравнително малко.


 


В Управление "Осигурителен надзор" на Комисията за финансов надзор през 2013 г. са постъпили 26 жалби от осигурени лица, свързани с допълнителното пенсионно осигуряване, и 13 сигнала от пенсионноосигурителни дружества. Това се казва в отчета на управлението, приет от КФН. За цялата изминала година надзорниците са съставили 14 акта за установяване на административни нарушения на разпоредби по допълнително пенсионно осигуряване. С тях са установени общо 15 нарушения. Издадени са 16 наказателни постановления, с които са наложени глоби и санкции общо за на 215 200 лева.


 


Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД) стана генерален спонсор на Българската федерация по тенис (БФТ) за 2014-а. Така продължава успешното партньорство на банката с федерацията и дългогодишната политика на кредитната институция в сферата на корпоративната социална отговорност.


 


Пощенска банка разработи специален продукт за граждани, които планират да спестяват активно през годината. "Лоялен спестител" е сметка в лева, евро и щатски долари, създадена да възнаграждава спестовността у клиентите чрез изплащане на допълнителна бонус лихва, за да пестят средствата си. Така доходността от продукта достига до 3.7% на годишна база.


 


Рейтинговата агенция Moody's потвърди дългосрочния рейтинг на италианската банкова група "УниКредит" от "Baa2" и повиши перспективата от отрицателна на стабилна. Освен на "УниКредит" агенцията повиши перспективата на стабилна на още пет италиански банки.


 


До края на февруари ще бъдат инсталирани първите автоматични терминални устройства в Съединените щати, които позволяват на потребителите да купуват и продават Bitcoin, обяви производителят им Robocoin. Машините, които ще бъдат монтирани в Сиатъл и Остин, са подобни на стандартните банкомати, но разполагат и със сканиращи устройства, които разпознават лични документи като паспорт или шофьорска книжка, чрез които да бъде потвърдена самоличността на потребителите. АТМ-ът ще позволява на хората да разменят биткойни за пари в брой или да депозират пари, за да купят биткойни чрез трансфер на средства към или от виртуалните си портфейли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във