Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Офшорните активи на китайския елит

Близки роднини на лидерите на китайската държава са използвали офшорни компании в данъчни убежища и огромното богатство на комунистическия елит в страната е останало в тайна. Разкритията излизат от най-новата информация, изтекла в - "Офшорлийкс " - базата данни за тайни финансови документи. През април миналата година, в партньорство с водещи медии и журналисти от цял свят, базираният във Вашингтон Международен консорциум от разследващи журналисти (International Consortium of Investigative Journalists - ICIJ ) разпространи изобличаващи факти за офшорните практики на редица компании и видни личности от политиката и бизнеса.

Поредните разкрития този път ще бъдат огромно предизвикателство за президента на Китай Ши Джинпинг, познат като отявлен борец срещу корупцията в страната. Всички седем постоянни членове на Политбюро на Китайската компартия имат фирми, регистрирани на остров Кук или на Британските Вирджински острови (BVI).

Изтеклите файлове съдържат подробна информация, от която става ясно, че доведеният брат на президента Джинпинг - Денг Джиагу , е притежавал дял от 50% в офшорна компания за недвижими имоти Excellence Effort Property Development, регистрирана на Британските Вирджински острови. Записите показват, че останалата половина от фирмата за недвижими имоти е била собственост на друга офшорна компания от BVI, принадлежаща на Ли Уа и Ли Сяопин - китайски магнати, забогатели главно от бизнес с имоти.

Файловете разкриват още, че Уен Юнсонг - синът на бившия премиер на страната - Уен Джиабао , е регистрирал компанията Trend Gold Consultants на Британските Вирджински острови, с помощта на клона на Credit Suisse в Хонконг през 2006 година. Юнсонг е бил директор и единствен акционер във фирмата, която по-късно, през 2008 г., е била закрита.

Най-малко пет офшорни компании пък е управлявал Фу Лианг - синът на един от "осемте старейшини" на Комунистическата партия и лидер на Националния народен конгрес през 80-те години - Пенг Джен. Публикуваните данни показват, че Лианг е контролирал офшорни дружества, базирани на Британските Вирджински острови в периода между 1997 и 2000 година. Синът на китайския лидер е използвал една от фирмите си, за да придобие хотел във Филипините през 2000 година.

Най-богатата жена в Китай - Янг Хюян, която разполага с 9 млрд. долара, също е регистрирала компания на Британските Вирджински острови през 2006 г. с помощта на клона на UBS Хонконг.

Лицата, които заемат висши държавни длъжности в Китай, не са задължени да оповестяват публично своите активи и досега гражданите бяха до голяма степен в неведение за паралелната икономика, която позволява на властниците и на елита да избягват плащането на данъци и да опазят сделките си в тайна. Според някои оценки размерът на "непроследимите" активи, които са напуснали страната от 2000 г. насам, е между 1 трлн. и 4 трлн. щ. доалра. Доклад на Народната банка на Китай от 2011-а оповести, че само държавните служители са присвоили повече от 120 млрд. долара от средата на 80-те години насам, а част от тези пари са били пренасочвани отново чрез Британските Вирджински острови.

След оповестяването на тези данни в "Офшорлийкс " правителството наложи цензура на медиите, като издаде специална директива, с която заповядва на китайските уебсайтове да "изтриват без изключение" всяко съдържание, свързано разкритията, станали популярни като "Чайналийкс".

Facebook logo
Бъдете с нас и във