Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Министерството на финансите започна подготовка за емитирането на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари. Пласирането на нов външен дълг се налага заради настъпващите през 2014-а плащания по стари емисии на държавен дълг, както и за рефинансирането на глобалните облигации с падеж на 15 януари 2014-а, чийто общ размер - главницата плюс дължимите лихви, е 1.086 млрд. щ. долара. Според Министерството на финансите "необходимите действия за подготовка на емитирането на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари включват избирането на банки посредници и на правен консултант. Договорните взаимоотношения с избраните институции подлежат на одобрение от Министерския съвет. На ратификация от Народното събрание подлежат договорите, с които се поема държавният дълг - Договор за подписка, Договор за фискално агентство и Акт за поемане на задължение относно издаването на облигации".


 


Правителството отвори процедурата за изработването на бюджета за 2015 година. С нея се създава необходимата организация и координация между отделните разпоредители с бюджетни средства в планирането на разходите им за следващата година.


 


Печалбата, която Корпоративна банка отчита за 2013-а, е 71.195 млн. лева. В сравнение с 2012-а тя се е увеличила с 25.9 процента. Нетният лихвен доход намалява с 9.25 млн. лв. на годишна база - до 88 млн. лв. (през 2013-а). Приходите от лихви обаче нарастват - със 116 млн. лв., до 440.5 млн. лева. В същото време разходите за лихви на банката се увеличават със 125.7 млн. лв. и вече са 352.4 млн. лева. Административните разходи са с 12.6 млн. лв. повече.


 


През 2013-а Българо-американска кредитна банка отчита трикратно повишение на нетния лихвен доход на годишна база - до 6.17 млн. лв., става ясно от счетоводния й отчет за четвърто тримесечие на миналата година. Този резултат се дължи основно на намалените с 5.3 млн. лв. (16%) разходи за лихви спрямо платените към края на 2012-а при запазване на стабилно ниво на депозитната база.


 


От началото на годината "УниКредит Булбанк " предлага на своите клиенти нова версия на услугата си мобилно банкиране "Булбанк Мобайл" (Bulbank Mobile) за iPhone и Android. Освен с модерен дизайн и навигация приложението разполага и с разнообразие от нови услуги, някои от които без аналог на пазара от гледна точка на удобството за потребителите. Сред новите опции на "Булбанк Мобайл" е т.нар. "Свободна зона", която може да бъде използвана и от потребители, които не са клиенти на банката.


 


"Инвестбанк" АД откри нов финансов център в гр. Враца, който съчетава удобно за клиентите местоположение, комфортна обстановка и първокласно банково обслужване. Клиентите на банката в града могат да се възползват от пълната гама финансови продукти и услуги на "Инвестбанк", предназначени за физически лица и за фирми. Офисът предлага откриване и поддържане на разплащателни сметки и срочни депозити, касови операции, банкови преводи в местна и чуждестранна валута, кредити, издаване и обслужване на кредитни и дебитни карти, сделки с валута, ценни книжа и благородни метали, електронно банкиране, златни и сребърни колекционни и инвестиционни монети и т. н.


 


Броят на фалшивите евромонети , изтеглени от обращение през 2013 г., е намалял с 4% в сравнение с предната година. През миналата година националните органи във всички страни от еврозоната са изтеглили общо 175 900 фалшиви евромонети . В момента в обращение са 16.8 млрд. оригинални евромонети , а съотношението на фалшивите е 1 на всеки 100 000 истински монети. Паричката от 2 евро остава една от най-засегнатите от тази престъпна дейност, като нейни фалшификати са открити при 67.6% от общия брой. Делът на фалшиви 50 евроцента се увеличава до 16.7%, а на монетите от 1 евро намалява до 15.6% от общия брой.


 


България е на 77-о място по корупция през 2013-а според класацията на "Прозрачност без граници", публикувана в доклада на Международния валутен фонд за страната им. Държавите с най-нисък процент на корупция в региона на Централна и Източна Европа са Естония, Полша, Словения и Литва, а най-корумпирани са Украйна, Русия, Беларус, Албания, Косово и Молдова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във