Банкеръ Daily

Финансов дневник

130 държави подкрепиха глобалния минимален корпоративен данък

В последния ден на преговори в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) общо 130 държави и юрисдикции, сред които и България, се присъединиха към предложението за въвеждане на глобална минимална ставка на корпоративния данък от най-малко 15 процента.

Базираната в Париж организация, която беше домакин на двудневните преговори, заяви, че минималният корпоративен данък върху печалбата от поне 15% в световен мащаб може да доведе до около 150 млрд. долара допълнителни глобални приходи годишно.

Чрез постигнатото споразумение се гарантира, че многонационалните компании, като американските гиганти Google, Amazon, Facebook и Apple, ще плащат дела си към обществото, независимо къде са базирани.

Споразумението беше подписано въпреки противопоставянето на 9 държави, които предлагат режими с ниски данъци за корпорациите. Отказът на тези държави се основава на факта, че предложението може да подкопае способността им да привличат световни компании да работят в техния район, което впоследствие ще доведе до заплаха за националния им суверенитет.

Всички страни от Г-20, включително Китай и Индия, като цяло подкрепиха сделката, но подробностите и изключенията все още са в процес на преговори.

Списъкът на страните, отпаднали от сделката, включва Барбадос, Ирландия, Унгария, Кения, Нигерия, Перу, Шри Ланка, Сейнт Винсент и Гренадини.

Официалното споразумение дойде след одобрение от групата на богатите държави от Г-7 миналия месец на среща във Великобритания, когато министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че световният минимален данък "ще сложи край на надпреварата към дъното в корпоративното данъчно облагане".

Германия приветства сделката като "колосална стъпка към данъчната справедливост". За Франция то е най-важното "от столетие".

 

 

 

  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във