Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

България ще продължи да отстоява искането си механизмите за спасяване на банките в Европейския банков съюз да бъдат съобразени с интересите на страните извън еврозоната . От разговорите между финансовия министър Петър Чобанов и премиер Пламен Орешарски става ясно, че по този въпрос страната ни е в коалиция с Великобритания, Швеция и Полша, с които отстояват единна позиция по преговорите за банковия съюз.


nbsp;


От 27 юни у нас пристига редовната мисия на Международния валутен фонд, която ще изготви доклада за икономическото състояние на страната. Докладът се прави всяка година за всяка една държава членка на МВФ. Той отразява икономическите реалности на страната, перспективите й за развитие и състоянието на фиска.


nbsp;


Брутният премиен приход, реализиран от застрахователите в България, за периода януари - април 2013-а възлиза на 558.4 млн. лв., с което се отчита ръст от 8.4% на годишна база, съобщи Комисията за финансов надзор. Дружествата по общо застраховане реализират брутен премиен приход в размер на 460 млн. лева. На годишна база те отчитат ръст от 6.7% (при спад от 5.3% година по-рано).


nbsp;


Изпълнителните директори на ОББ Стилиян Вътев и Радка Тончева уважиха с присъствието си официалното откриване на фестивала Опера в паркана 20 юни. Техен домакин бе маестро Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет. ОББ е основен партньор на инициативата, която се провежда за четвърта поредна година в парка на Военната академия.


nbsp;


Застрахователният холдинг Евроинс Иншурънс Груп регистрира 39.9% ръст на премийния приход през месец май, съобщи БФБ. Бруто премийните приходи са в размер на 14.2 млн. евро общо спрямо 10.1 млн. евро за същия месец на 2012 година. За първите пет месеца на годината холдингът отчита 15.8% ръст на премийния приход, достигайки 70.9 млн. евро по предварителни данни, спрямо 61.2 милиона евро, реализирани през януари-май 2012 година


nbsp;


Fibank представя нова промоция на лятна тематика в електронния магазин за продукти от благороден метал Goldamp;Silver. От 21 юни до 20 септември 2013 г. кюлчетата медальони с летни изображения могат да бъдат закупени с 5% отстъпка от онлайн магазина на банката. Промоционалните продукти са произведени от реномираната швейцарска рафинерия PAMP (ПАМП), чийто единствен официален представител за България е Fibank (Първа инвестиционна банка).


nbsp;


Между 17-те държави в еврозоната съществува пълно разбирателство относно приемането на Латвия в зоната на общата европейска валута от 1 януари 2014 г. Официалното решение за приемането на Латвия се очаква да бъде прието, тъй като нито една от държавите няма възражения, а страната е изпълнила всички критерии за присъединяване, подчерта източник от Брюксел.


nbsp;


От 20 юни агенциите за кредитен рейтинг вече следват стриктни правила, насочени към това да ги направят по-отговорни за своите действия. Новите правила целят да се намали прекомерното им влияние и в същото време те да подобрят качеството на процеса по оценяване. Те ще трябва да бъдат максимално прозрачни, когато поставят рейтинг на държавите.


nbsp;


Кипър ще въведе данъчни облекчения за компаниите, които да помогнат за съживяването на икономиката. Това съобщи президентът на страната Никос Анастасиадис по време на 52-ата годишна среща на Института на дипломираните експерт-счетоводители. Съгласно новите мерки, компаниите ще получат 25% данъчно облекчение, когато назначават допълнително персонал. Също така ще им бъде отпуснато облекчение от 100% до 2016 г. за разходи, използвани при придобиването на неподвижни активи, свързани с иновациите, проучвания, комуникации и възобновяема енергия.


nbsp;


Законопроектът, който задължава швейцарските банки да предоставят информация на САЩ относно сметки на свои чуждестранни клиенти, беше отхвърлен от долната камара на швейцарския парламент, съобщи в. Независимая газета. За проектонорматива гласуваха само 65 депутати, а против се обявиха 123-ма. Приемането на спорния закон ще отприщи продължителни спорове с Министерството на правосъдието на САЩ, преследващо укриването на данъци от американски граждани.


nbsp;


Под мотото PLAY 4 CHАNGE (Играй за промяната) започва националната информационна кампания за превенция на трафик на хора с цел сексуална експлоатация, организирана съвместно от Националната комисия за борба с трафика на хора и Пощенска банка

Facebook logo
Бъдете с нас и във