Банкеръ Daily

Финансов дневник

12 стартъпа вече кандидатстваха в Elevator Lab Challenge България

Дванадесет стартъпа вече се включиха в регионалното предизвикателство на Elevator Lab Challenge България – част от най-големия финтех акселератор в региона на Централна и Източна Европа, създаден от Райфайзен Банк Интернешънъл, съобщиха днес (7 юни) от финансовата институция. Други 15 компании са в процес на кандидатстване. Платформата за кандидатстване е отворена до 17 юни. През миналата година в глобалната програма на банковата група Райфайзен участваха 8 български компании. Нарастващият интерес към Elevator Lab е свързан както с ползите от участието в акселераторската програма, така и с новия формат на проекта, който предоставя по-голям шанс на местните стартъпи да достигнат до финалната фаза.

Петте финалиста в българската надпревара ще бъдат обявени на 26 юни, а победителят ще бъде избран на 2 юли, като освен парична награда в размер на 5 хиляди евро, той ще получи право за участие директно за полуфинала на глобалната програма, където ще се конкурира с идеи на стартъпи от цял свят. Ако се нареди сред отличените в Elevator Lab 2018, иновацията на българска стартираща компания може да стане достъпна за над 16.6 млн. клиенти на Групата Райфайзен.

„С първото издание на финтех акселератора Elevator Lab доказахме и на практика, че успешното партньорство между банка и стартиращи компании е възможно. Райфайзен Банк Интернешънъл вече работи активно по въвеждането на иновациите от проектите, които станаха победители през 2017 г.“, разкрива Оливер Рьогл, председател на УС на Райфайзенбанк. „Ние вярваме в успешното сътрудничество с финтех иноваторите, защото по отделно – както ние, така и самите финтех компании, не можем да се справим със съвременните предизвикателства“, допълва той.

Според съоснователят на СофтУни и член на експертното жури на Elevator Lab България Светлин Наков, големите компании могат да дадат на стартиращите солиден финансов гръб, маркетингова подкрепа и мениджърски опит, да им отворят нови пазари, както и да им осигурят сериозни контакти с ключови клиенти, инвеститори и партньори.

„Програмата на Райфайзенбанк Elevator Lab може да е ракетата-носител за всяка една млада компания, която предлага решения, насочени към финансовия сектор“, казва изпълнителният директор на Майкрософт Балкани Калин Димчев, който също е член на журито на българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab.

Сред външните за банката експерти, които ще разглеждат иновативните идеи на българските стартъпи, са още Атанас Райков, директор бизнес развитие на Viber за ЦИЕ и страните от ОНД и Тодор Брешков, съосновател на Launchub Ventures.

Във всеки един проект менторите ще търсят иновативно решение, практичност, фокус върху конкретно решение, акцент върху оптимизация на процесите и подобряване на потребителското преживяване.

Финтех акселераторът Elevator Lab е създаден от Райфайзен Банк Интернешънъл, за да идентифицира най-добрите стартъп компании в областта на финансите, с които да изгради дългосрочно сътрудничество. Наскоро Райфайзен Банк Интернешънъл обяви и създаването на Elevator Ventures - дружество с инвестиционен капитал от 25 милиона евро, което ще инвестира директно в иновативни проекти на финтех компании от региона на ЦИЕ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във