Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Главният изпълнителен директор на ОББ Стилян Вътев и главният изпълнителен директор на Пощенска банка Петя Димитрова в четвъртък бяха на посещение в централата на Национална банка на Гърция в Атина. Двамата участваха в срещата на ръководството на НБГ с мениджърите на дъщерните институции на гръцката банкова група в чужбина. По време на разговорите шефовете на дъщерните банки са получили информация за консолидацията между НБГ (собственик на ОББ) и Юробанк (притежава Пощенска банка).


nbsp;


От 31 март Владислав Горанов се разделя с Министерството на финансите и се отдава изцяло на политическата дейност. Той е сред основните автори на новата икономическа програма на ГЕРБ и ще се кандидатира за народен представител от листата му в един от софийските избирателни райони.


nbsp;


Главният изпълнителен директор на СИБАНК Петър Анронов през седмицата бе в Будапеща, където се проведе среща на шефовете на дъщерните банки на Кей Би Си в чужбина.


nbsp;


През първото и второто тримесечие на годината ръстът на българската икономика ще бъде ограничен, а през третото и четвъртото тя ще ускори темповете си на възстановяване, твърди Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Прогнозата за БВП през тази година е за ръст от 1.7%, а за 2014 г. - за повишение от 2.8 процента.


nbsp;


Херберт Степич, главен изпълнителен директор на Райфайзен Банк Интернешънъл, получи от името на кредитната институция наградата на списанието Глоубъл Файнанс за Най-добра банка в Централна и Източна Европа. Това е седмата поредна награда и тя е атестация за забележителното ни представяне, особено след началото на кризата. От 2008-а средната годишна печалба, която генерираме, е в размер на повече от 800 млн. евро годишно, каза Херберт Степич.


nbsp;


Директорът на Агенция Митници Ваньо Танов прекара последната седмица на март в Дъблин. В столицата и най-голям град на Република Ирландия се проведе форум на митническите органи от страните членки на Европейския съюз.


nbsp;


Бърнард Мадоф, създател на една от най-големите финансови пирамиди в историята, заяви, че големите американски банки са знаели за неговите машинации. Банките знаеха какво се случва и бяха съучастници в моето престъпление, пише в своя статия за сп. MarketWatch Мадоф, който излежава 150-годишна присъда във федерален затвор в Северна Каролина. Относно аферата бяха наясно крупни финансови структури като JP Morgan Chase, Bank of New York Mellon, HSBC, Citicorp, както и някои други, твърди той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във