Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Според информация от БНБ през следващите дванадесет месеца от страната безусловно ще изтекат 348.2 млн. евро. Това са плащания на лихви и главници по заеми, държавни ценни книжа и депозити в чуждестранна валута. По различни гаранции, предоставени от държавата, могат да бъдат платени още около 91 млн. евро, но това ще стане единствено, ако те бъдат активирани.


nbsp;


Цветомир Стефанов Узунов е вписан в Търговския регистър като нов директор на клона на холандската ИНГ Банк в София. Другите трима директори са Аркадий Герасенко, Владимир Чимов и Мирослава Страшилова.


nbsp;


Чрез българската ПроКредит Банк местните компании у нас вече могат да кандидатстват за изгодни дългосрочни инвестиционни кредити от германската ПроКредит Банк, която започна работа през седмицата във Франкфурт.


nbsp;


Чистата печалба на Първа инвестиционна банка намаля с 20.8% на годишна база до 28.915 млн. лв. през 2012 г., показват данните в годишния й счетоводен отчет. Тя е по-ниска и спрямо 2010-а. Намалението се дължи на по-ниските оперативни приходи, в т.ч. нетен лихвен доход, реализирани в условията на продължаваща нестабилна външна среда и увеличена спестовност на населението. Влияние върху дейността й оказват и нарасналите бързоликвидни, но нискодоходни активи, като парични средства и първокласни държавни ценни книжа, които пък осигуряват по-високи нива на ликвидност.


nbsp;


В петък Кей Би Си успешно продаде целия си дял от 16.2% в полската Банк Заходни. Пласирани са 15 125 964 акции, като за тях белгийците са получили 3.71 млрд. злоти , или около 900 млн. евро.


nbsp;


От 25 март 2013-а БНБ пуска в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено частично позлатяване Цар Самуил. Тя ще се продава на касите на БНБ за 78 лв. с включен ДДС.


nbsp;


Най-големият германски кредитор Дойче Банк (Deutsche Bank) преизчисли печалбата си за 2012-а заради извършени съдебни разноски и преоценка на активите. Били са увеличени провизиите му за съдебни спорове - с 600 млн. евро, до общо 2.4 млрд. евро. Това понижава обявените приходи преди облагането с данъци с 600 млн. евро, а нетните приходи - с 400 млн. евро. В резултат печалбата възлиза само на 291 млн. евро за миналата година, с което бележи сериозен 93-процентен спад от нивото през 2011-а.


nbsp;


Международното финансово издание Global Finance обяви УниКредит Булбанк за Най-добра банка в България 2013. Критериите, по които се определят победителите по страни, са финансови показатели, обхват на предоставяни услуги, значими иновации, клиентско обслужване, технологични нововъведения и др. Проучването на Global Finance за Най-добра банка се прави за 20-а година в 22 държави.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във