Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Управителят на БНБ Иван Искров присъства в четвъртък на заседанието на съвета на управителите на централните банки на страните от ЕС (General Counsil) към Европейската централна банка във Франкфурт. Искров е участвал и в работата на Европейския съвет за системен риск, който също е под контрола на ЕЦБ.


nbsp;


Правителството определи министъра на финансите Калин Христов за управител за България в Световната банка, в Международната финансова корпорация, в Агенцията за многостранно гарантиране на инвестициите, в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, в Европейската банка за възстановяване и развитие и в Европейската инвестиционна банка. Изборът е направен според установената практика на тези финансови организации. Тя предвижда постът управител за съответната държава да се заема от министъра на финансите.


nbsp;


Ваня Стойнева от финансовото министерство ще бъде заместник-министър на труда през следващите месеци, докато работи служебният кабинет. Тя ще отговаря за оперативната програма Развитие на човешките ресурси на мястото на подалата оставка Зорница Русинова. Стойнева работеше в дирекция Национален фонд в МФ.


nbsp;


Финансистът Любомир Христов оправда в свое интервю бившия финансов министър Симеон Дянков с думите: Не мисля, че Дянков е виновен. Той вероятно не е и разбрал къде е бил и какво е направил. Отговорност носи този, който си събираше министрите по кръстовищата. Това, което Дянков не знаеше и не можа да научи, е да гледа на бюджета и на фискалната политика като макроикономист. Просто защото не е такъв. Имали сме през последните 20-ина години и по-малко образовани министри на финансите. Но толкова некомпетентен като Дянков не сме имали.


nbsp;


По-добрата финансова интеграция е ключова част от изграждането на единния пазар - нещо, което подобрява функционирането на националните финансови системи, заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги. Междувременно членовете на Европейския парламент и представители на правителства на държавите от валутния съюз постигнаха на 19 март сделка, която дава правомощия на Европейската централна банка да упражнява надзор над банките в еврозоната.


nbsp;


Успешно приключи проектът за повишаване на капацитета на Министерството на финансите в областта на финансовите услуги и пазари. Това отчете Милена Бойкова, началник на дирекция Държавен дълг и финансови пазари във финансовото ведомство. Партньор по осъществяването на програмата бе австрийското федерално министерство на финансите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във