Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Професорът по икономика Стив Ханке определи като отличен избора на новия министър на финансите Калин Христов: Познавам го от много години. Христов е първокласен човек. Той познава много добре икономическата система на България, експерт е по проблемите на валутния борд, а бордът е опората и сърцето на цялата икономическа система. Ханке заяви още, че всеки, който атакува валутния борд, трябва да бъде вкаран в лудница. Ако се откажете от валутния борд, лихвените проценти веднага ще скочат, дефицитът ще се повиши, правителствените разходи ще излязат извън контрол, безработицата също ще се повиши, категоричен е икономистът.


nbsp;


За първите два месеца на 2013-а имаме 9 млн. лв. повече собствени приходи в сравнение със същия период на 2012-а. Това съобщи заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов, който направи отчета за изпълнение на бюджета на Столичната община за януари и февруари. Така досега събраните от данъци и такси пари за тази година възлизат на 59.5 млн. лева. За сравнение - до края на 2012-а собствените приходи на общината са в размер на 456 млн. лв., или 85% от планираните вземания.


nbsp;


Елвира Набиулина , бивш министър на икономиката на Русия, бе номинирана от президента Владимир Путин за управител на Централната банка. Кандидатурата на Набиулина беше одобрена от депутатите. Така тя се присъединява към малкото жени на върха на световните финанси. Сред тях са шефът на Международния валутен фонд Кристин Лагард и управителите на централните банки на Южна Африка и Аржентина. Набиулина ще поеме поста от настоящия гуверньор Сергей Игнатиев, който ще се пенсионира през юни в края на своя трети и последен мандат. Тя ще оглави руската централна банка точно на време за срещата на Г-20 в Санкт Петербург през септември.


nbsp;


Парламентът на Япония одобри назначаването на Харухико Курода за управител на централната банка на страната. Очаква се новият шеф да започне агресивна политика на парични стимули в подкрепа на японската икономика. Горната камара на парламента одобри Кикуо Ивата и Хароши Накасо за негови заместници.


nbsp;


Данните за БВП за четвъртото тримесечие на 2012 г. са разочароващи, тъй като очакванията ни бяха да има по-висок темп на икономически растеж спрямо предходните три, коментира главният икономист на Райфайзенбанк (България) Калоян Ганев. По-неблагоприятно от прогнозираното е и състоянието на икономиките в еврозоната , което ще се отрази негативно и на резултатите на България през първото полугодие на текущата година. Несигурността около предстоящите парламентарни избори също вероятно ще накара инвеститорите да изчакат с плановете си, както и домакинствата да бъдат по-предпазливи в потреблението. При тези допускания се налага да преразгледаме и намалим очакванията си за икономическия растеж през 2013 г. от сегашните 1.5 до 0.5-1.0%, допълни Ганев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във