Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

За десетте месеца на годината банковият сектор отчита печалба от 560.6 млн. лева. Сумата е с 47 млн. повече в сравнение с края на октомври 2011-а. Активите на финансово-кредитната система са 79.68 млрд. лв. и за една година са се увеличили с 3.62 млрд. лева.


nbsp;


Акционерите на Корпоративна търговска банка взеха решение на 4 декември да увеличат капитала й от 60 млн. на 66 млн. лева. Това ще стане чрез издаването на нови 600 хил. броя обикновени, безналични, поименни акции с право на глас с номинална стойност 10 лева и емисионната стойност на всяка една акция от новата емисия 156.47 лева. Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 300 001 нови акции с номинална стойност 10 лв. всяка една, в който случай промяната ще бъде само със стойността на записаните и платени акции.


nbsp;


Управителният съвет на БНБ одобри годишния бюджет за административните разходи на Фонда за гарантиране на влоговете в банките за 2013 година. Фондът ще има право да похарчи до 1 674 960 лева. Само за един месец държавата успя да стопи целия излишък по консолидирания бюджет, който в края на октомври бе 248.1 млн. лв., и да натрупа дефицит.


nbsp;


Консолидираната фискална програма отчете за ноември дефицит от 74.2 млн. лева. Той се формира от излишъка по националния бюджет в размер на 477.0 млн. лв. и дефицита по европейските средства от 551.2 млн. лева.


nbsp;


Лизинговата компания на Societe Generale Експресбанк - Сожелиз България, е първото българско дружество от този сектор, което получи оценка за платежоспособността си от международна рейтингова агенция. FITCH даде на лизинговата компания възможно най-високата оценка, която може да получи търговско дружество в България - BBB+. От агенцията информираха, че евентуално повишение на рейтинга до А- би било възможно, в случай че рейтингът на страната бъде увеличен.


nbsp;


На 4 декември БНП Париба Кардиф България тържествено отбеляза шестия си рожден ден. Празничното събитие, на което бе отчетена дейността на компанията и бяха отличени постиженията на най-добрите й служители, се проведе в столичния Гранд хотел София. На празника присъстваха банкери, делови партньори на компанията и приятели.


nbsp;


Галерия УниКредит Студио открива на 10 декември изложбата Кадифена коледна магия. Нейният автор е известната певица Ирина Флорин, която сега за първи път се представя в сферата на приложните изкуства.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във