Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Пламен Орешарски, депутат от Коалиция за България, обвини по време на парламентарния контрол на 5 октомври сегашния финансов министър Симеон Дянков, че изнася неточни данни за дълга на Алжир към България. Твърдите, че в началото на деветдесетте години сме имали вземане от Алжир за 14.3 млн. долара. Когато аз бяха във финансовото министерство и водех преговорите, сумата бе 80 млн. щ. долара, голяма част от които събрахме по мое време. Останаха за вземане 29 млн. щ. долара. Как сега те станаха 14.3 млн. щ. долара и твърдите, че сте събрали 100 процента?, попита Орешарски. Дянков заяви, че в министерството има документация само за 14.3 млн. щ. долара.


nbsp;


Ставрос Йоану ще бъде новият член на надзорния съвет на Пощенска банка (Юробанк И Еф Джи България). Той ще бъде избран на новата си длъжност от извънредно общо събрание на акционерите, насрочено за 6 ноември. На него ще бъде взето и решение за промяна на официалното име на кредитната институция на Юробанк България.


nbsp;


Кирил Ананиев, бивш заместник-министър на финансите и съветник на експрезидента Георги Първанов, се присъединил към експертния екип на Движение България на гражданите на Миглена Кунева. По информация на в. БАНКЕРЪ той участва в групата, разработваща икономическата програма на партията и при успех на предстоящите парламентарни избори най-вероятно ще бъде номиниран от нея за министър на финансите.


nbsp;


Сегашният прокурист на Корпоративна банка Александър Пантелеев е назначен за член на управителния съвет и изпълнителен директор на кредитната институция. Решението е взето на 2 октомври от надзорния и управителния съвет на банката, след като Пантелеев е получил одобрение от БНБ. Новият директор е роден през 1970-а в София. Има магистърска степен от УНСС по маркетинг и мениджмънт. Започва кариерата си през 1995-а като кредитен инспектор в дирекция Инвестиционно кредитиране в Централна кооперативна банка. Постъпва в Корпоративна банка като кредитен инспектор през 2000 г., а от юни 2003 г. е началник на управление Кредитиране. Избран е за прокурист през декември 2009-а.


nbsp;


Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка, обяви решението на трезора да понижи базовия лихвен процент по съществуващи жилищни кредити в левове, евро и швейцарски франкове с 0.25 процентни пункта. Изменението влезе в сила от 01.10.2012 г. и ще доведе до намаление на размера на погасителните вноски по съществуващи договори за жилищен кредит. Първата намалена месечна вноска ще бъде начислена на съответната падежна дата за всеки клиент през ноември 2012-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във