Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ТРЕЗОР

Рейтинговата агенция Муудис Инвестор Сървисиз обяви на 4 септември, че понижава от стабилна на негативна перспективата по рейтинга на Европейския съюз, който е ААА - възможно най-високият. Експерти на агенцията заявиха, че тази оценка отразява негативните перспективи в рейтингите на държави, които са основни платци в бюджета на ЕС Германия, Франция, Великобритания и Холандия. Според излязъл през август доклад на Муудис Инвестор Сървисиз кризата в еврозоната в най-добрия случай е на половината си път и ще са нужни още години преди тя да приключи.


Камарата на частните съдебни изпълнители пусна на сайта си съобщение, което илюстрира ожесточението на пазара за събиране на кредити. Вече повече от една година получаваме сигнали от граждани за обаждания от лица, които се представят за частни съдебни изпълнители (ЧСИ) или за техни служители. Тези мними ЧСИ посочват несъществуващи регистрационни номера, имена и адреси на кантори, а всъщност са работници във фирми за събиране на дългове. Методите им за оказване на психически тормоз над длъжниците са извън всякакъв коментар. Това деяние е подсъдно, ако бъде доказано, се казва в съобщението. Но кога и кой ще го докаже?


nbsp;


Международната компания за бързи плащания Уестърн Юнион съветва клиентите си да бъдат внимателни, когато попаднат на онлайн оферти за наем на жилище на изгодни цени. Според експерти на фирмата много от тези оферти се пускат в интернет от измамници, които целят да вземат от хората предварителна вноска за наем, след което се оказва, че жилището, което предлагат, не е тяхна собственост и не се дава под наем.


nbsp;


По данни на НСИ ръстът на брутния вътрешен продукт за второто тримесечие е 0.3% спрямо първото. На годишна база повишението си остава 0.5 процента. През второто тримесечие на 2012 г. БВП възлиза на 19 млрд. лв. по текущи цени. Брутната добавена стойност (БДС) е 16.4 млрд. лв., като намалява с 0.3% на годишна база. В нея влизат секторите услуги, индустрия и аграрен, които са със дял в БВП от съответно 52.8, 28.8 и 4.7 процента. Разликата в стойностите на БВП и БДС е от субсидиите, които са за 2.6 млрд. лева. Те се увеличават с 5.1% на годишна база и формират ръст на БВП от 0.5 процента.


nbsp;


Българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живеели по това време в България. За целта те трябва да подадат до Националната агенция по приходите декларация и заявление за напускане на страната до края на тази година. Най-лесният и бърз начин това да стане е по пощата. От НАП обаче предупреждават, че за да се отразят промените в българската здравна система, трябва да се подадат и двата документа - и декларацията, и заявлението.


nbsp;


Международната рейтингова агенция ФИТЧ повиши перспективата по кредитния рейтинг на Хърватия от негативна на стабилна и потвърди рейтинга на страната за заемите в чуждестранна валута на ниво ВВВ-, предаде агенция Франс прес.


nbsp;


Международният валутен фонд одобри отпускането на нов транш от 920 млн. евро от кредита за Ирландия, съобщи агенция Франс Прес. Траншът се отпуска в рамките стенд-бай споразумение, подписано през декември 2010-а, чийто общ размер е 23.5 млрд. евро.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във