Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Мениджърите на ОББ са освободили старши служител от картовия й център, след като са установили, че злоупотребява с финансови средства на банката. Представители на кредитната институция заявиха за БАНКЕРЪ, че служителят е хванат при вътрешно разследване в банката, а случаят е предаден на прокуратурата за търсене на наказателна отговорност. Уволненият служител е посегнал на пари на банката, а не на нейните клиенти. ОББ има застраховки срещу подобен вид злоупотреби и щетите ще й бъдат възстановени.


nbsp;


Първа инвестиционна банка разпространи писмо до медиите, в което декларира, че няма никакво намерение да става собственик на вестниците Труд и 24 часа. Реакцията на ПИБ е предизвикана от изнесената в медийното пространство информация, че Първа инвестиционна банка купува вестниците Труд и 24 часа. Дейностите, които една банка извършва, са точно регламентирани в Закона за кредитните институции. Банките не извършват нерегламентирана от закона дейност и не придобиват активи, несвързани с финансовата им дейност, се казва в писмото на банката.


nbsp;


В проекта за закон за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, пуснат за обсъждане в сайта на финансовото министерство, е записано странно изискване. Предлага се да се въведе разпоредба, с която изрично се посочва, че разходите за подкуп не се признават за данъчни цели. Това предложение е свързано със задължение на Република България, като държава страна по Конвенцията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Трябва да приведем законодателството си в съответствие чрез въвеждането на изрична забрана за признаване на подкупите като разходи за данъчни цели. Такава практика имало в Швеция и някои други страни, казаха от финансовото министерство.


nbsp;


Българската агенция за кредитен рейтинг преди дни потвърди дългосрочния рейтинг на ЗАД Армеец BBB (перспектива: стабил-на) и краткосрочен рей-тинг А-3. Дружеството си остава най-предпочитаният автомобилен застраховател, сочат данните на КФН към 31 май 2012-а. С премиен приход от близо 33 млн. лв. и пазарен дял от 19.36% компанията твърдо заема лидерското място по застраховка Каско на МПС.


nbsp;


MasterCard Worldwide и eNett International подписаха петгодишно споразумение за партньорство, което ще предостави възможности за модерни начини на разплащания чрез въвеждането на виртуални сметки - Virtual Account Numbers (VANs). Партньорството цели да улесни огромните обеми от глобални плащания за период от пет години и превръща MasterCard в ексклузивен партньор за всички eNett виртуално генерирани сметки (VANs) в Европа.


nbsp;


В документацията на обявения неотдавна конкурс за лично застраховане на депутатите в чеченския парламент на 29 август бяха обявени промени. От посочените по-рано екзотични рискове отпадна полицата изнасилване на лица на възраст над 18 години.За сметка на това обаче застраховката срещу риска от гълтане на езика остава в сила. Конкретно при изнасилване депутатът трябваше да получи 15% от застраховката, покриваща евентуална негова смърт, чийто размер пък е обект на лично договаряне. Резултатите от надпреварата ще бъдат оповестени на 14 септември.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във