Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Управителят на БНБ Иван Искров ще води българската делегация за редовната годишна среща на МВФ и Световната банка, която ще се проведе от 12 до 14 октомври в Токио. В делегацията ще участват заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева и подуправителят на БНБ Димитър Костов.


nbsp;


Нетната печалба на Societe Generale Експресбанк за шестте месеца на годината е 24 млн. лева. Според главния й изпълнителен директор Филип Лот този успех се дължи на политиката за премерено поемане на риск, която позволява банката да поддържа ниско ниво - 3.74%, на необслужваните и проблемни заеми спрямо общия размер на предоставените кредити, който е 2.7 млрд. лева.


nbsp;


За една година успяхме рязко да намалим загубата на БАКБ, заяви за вестник БАНКЕРЪ председателят на управителния й съвет Васил Симов. Според него първоначалните планове са били още през 2012-а банката да излезе трайно на печалба. Но заради стагнацията на пазара на имотите това ще е много труднопостижима цел, каза Симов.


nbsp;


Заместник председателят на Надзорния съвет на ПИБ Мая Георгиева и председателят на управителния съвет на банката Димитър Костов ще присъстват на петнадесетото юбилейно издание на Международният джаз-фестивал в Банско на 3 август. Банката е генерален спонсор на събитието.


nbsp;


От началото на годината спадът на лихвите по кредитите е около 1%, но въпреки това хората продължават да са предпазливи и теглят кредит основно за покупка на собствен дом, каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на фирма за кредитни консултации. В края на миналата година средните нива на лихвите по ипотечните кредити са се движели в рамките на 7-7.5% при кредити в евро, а в момента лихвите по тези кредити са в рамките на 6.5-7 процента. Спадът е по-голям при левовите кредити, където от 7.5-8% лихвите са паднали до 6.5-7 процента.


nbsp;


Застрахователните агенти на екстравагантната млада певица Кати Пери са притеснени за това, че извънредно ексцентричните й тоалети могат да повлияят неблагоприятно на здравето й. Агенти твърдят, че новата рокля на звездата с въртящи се бонбони, покриващи гърдите на Кати, представлява твърде голяма тежест, натоварваща врата на певицата, а косата й е непрекъснато оплетена в тях. Опасност представляват и други тоалети на поп-дивата - отново с въртящи се сутиени.


nbsp;


Бодуен Про, президент на най-голямата френска банка БНП Париба, отчете добро представяне на кредитната институция през второто тримесечие на 2012-а. Планът за адаптация към новите регулаторни изисквания е почти изпълнен, каза той.


nbsp;


nbsp;


На 29 юли след продължително боледуване почина членът на надзорния съвет на Корпоративна банка Янчо Ангелов. Коварната болест го повали в чужбина, където той бе на лечение. Ангелов е роден през 1960-а и е завършил право в СУ Св. Климент Охридски. Бил е съдия в Бургаския районен съд и заместник- управител на Бургаска област. През 1998-а става член на Държавната комисия по ценни книжа. След като напуска държавната служба през 2001-а, продължава практиката си на адвокат. През 2005-а е назначен за член на надзорния съвет на Корпоративна банка. Поклон пред паметта му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във