Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Трезор

Министерството на финансите обяви, че въпросът с алжирския правителствен дълг към България е окончателно уреден. На 2 август Алжир е превел 14.3 млн. щ. долара по сметка на финансовото ведомство в БНБ, с което напълно е изплатил задълженията си към нашата страната по междуправителствени спогодби от 1986 година.


nbsp;


Печалбите за шестте месеца на 2012-а на банките, чиито акции се търгуват на борсата, бележат намаление в сравнение със същия период на 2011 година. Първа инвестиционна банка е свила положителния си финансов резултат от 20 млн. на 15 млн. лева, а Централна кооперативна банка от 9.06 млн. лв. на 5.69 млн. лева. Свиването на печалбите е напълно обяснимо на фона на стагнацията в икономиката и големия брой проблемни кредити в банковата система.


nbsp;


Правителството предлага промени в Закона за мерките срещу изпиране на пари, които задължават банките, застрахователите, нотариусите, НАП, митниците и други да поставят под особено наблюдение сделките, по които се извършват необичайно големи преводи и сложни финансови операции. Финансовите институции ще бъдат задължени да изготвят специални анализи за такива сделки и да ги съхраняват до седем години, за да може при поискване да ги предоставят на дирекция Финансово разузнаване към ДАНС.


nbsp;


БАКБ пусна в социалната мрежа Фейсбук предварителната версия на новия си клон за виртуално банкиране. Той ще дава възможност на клиентите на банката да извършват не само плащания, но и много други операции като кандидатстване за кредити и избор на депозитни продукти, за които в момента е необходимо да посетят някой от клоновете.


nbsp;


На свое заседание от 1 август Комисията за финансов надзор определи дати за провеждането на изпити за придобиване на право за извършване на дейност като брокер и инвестиционен консултант. Изпитът за придобиване на право за извършване на дейност като брокер ще бъде проведен на 1 декември (събота) 2012 г., а изпитът за придобиване на право за извършване на дейност като инвестиционен консултант - на 2 декември (неделя) 2012-а.


nbsp;


Агенцията Standard amp; Poor`s потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Испания на ниво ВВВ+, а краткосрочния - на ниво А-2, като и при двата перспективата е негативна. Според експертите на агенцията стабилната политическа система, както и реализацията на програмата за бюджетни икономии подкрепят рейтинга на страната на ниво ВВВ+.


nbsp;


Standard amp;Poor's понижи кредитния рейтинг на Кипър с една степен от ВВ+ на ВВ и постави под наблюдение оценката на страната с негативна перспектива.


nbsp;


Европейските финансови компании ще похарчат 33.3 млрд. евро за три години, за да удовлетворят изискванията на мегарегулаторите Solvency II и Базел III, сочат изследванията на агенция JWG. Изчисленията се отнасят за 8.5 хил. финансови институции от всичките 27 държави на ЕС.


nbsp;


За осемнадесета поредна година ОББ ще подкрепи празниците на изкуствата Аполония, които ще се проведат в Созопол между 30 август и 8 септември. Банката ще връчи и своята традиционна награда в рамките на фестивала. Тази година пластиката, дело на скулптора Лина Маджарова, ще отиде при певицата Белослава.


nbsp;


Райфайзенбанк (България) финансира изграждането на екопътека Струилица - Калето - Лъката в защитената местност Поречието на река Девинска в Родопите в рамките на благотворителната инициатива Избери, за да помогнеш. За проекта бяха събрани 10 300 лв. от даренията на 85 служители на банковата групата Райфайзен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във