Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Имена

Страната ни не подкрепя хармонизирането на данъчните ставки в Европейския съюз. Това заяви на 23 юли вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков за Financial Times Deutschland. Той уточни, че България се нуждае от силен растеж, за да настигне другите държави. Единната данъчна база за фирмите може да се дискутира, но поддръжниците на тази идея искат и уеднаквяване на данъчните ставки. Ако планът е такъв, то България ще остане още дълго време извън еврозоната.


nbsp;


След като успя да отметне две важни събития през седмицата - годишното общо събрание на банката и рождения си ден, председателят на Управителния съвет на ОББ Стилиян Вътев излезе в едноседмична отпуска. Той ще я прекара в Лондон, където ще наблюдава на живо Олимпийските игри.


nbsp;


Изпълнителният директор на Общинска банка Сашо Чакалски и членът на управителния съвет Иванка Попова в понеделник ще представят вижданията си за развитието на банковия пазар през есента на 2012-а на работна закуска с журналисти.


nbsp;


В рамките на нашия мандат ЕЦБ ще направи всичко по силите си, за да защити еврото. А повярвайте ми, това ще бъде достатъчно,заяви на 26 юли президентът на ЕЦБ Марио Драги. В постановката всичко необходимо президентът на ЕЦБ включва и борбата срещу високата цена, която някои правителства от еврозоната трябва да плащат, за да заемат средства от пазарите. Доколкото размерът на рисковата премия по държавните облигации нарушава функционирането на каналите на монетарната политика, този въпрос попада в мандата на ЕЦБ, категоричен е Драги. (още по темата на стр. 34)


nbsp;


До края на годината близо 30 хиляди граждани, които са закъснели с плащането на данъците и осигуровките си, ще получат обаждане от Националната агенция за приходите, заяви Красимир Стефанов, шеф на НАП. Целта на кампанията е максимален брой хора да подадат декларациите си или да платят дължимите от тях данъчни и осигурителни вноски по собствена инициатива. Така ще се избегне налагането на обезпечителни мерки, запор на банкови сметки или заплати, както и образуване на изпълнителни дела за принудително събиране на неплатени дългове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във