Банкеръ Daily

Фондът "Три морета":

100 млрд. евро инвестиции за България и още 11 страни

Инвестиционният фонд на инициативата "Три морета" ще мобилизира 5 млрд. евро капитал за инвестиции в страните от инициативата, сред които е и България. Това стана ясно по време на онлайн конференцията "Equity for Infrastructure", организирана от Българската банка за развитие.

Плановете да се пристъпи към реални инвестиции от фонда идват в ключов момент - през лятото страната ни ще поеме председателството на инициативата "Три морета", която обединява 12 държави-членки на Европейския съюз – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Освен това тя се ползва и със силната подкрепа на Европейската комисия, Германия и САЩ.

Българското председателство ще бъде поето от президента Румен Радев, а национален координатор ще бъде служебният икономически министър Кирил Петков. Идеята е да се мобилизират инвестиции от публичния сектор, но и частния сектор в комбинация със средствата от европейските фондове. Фокусът на инвестициите ще е в секторите транспорт, енергия и дигитализация. 

"Говорейки за тази инициатива, не трябва никога да забравяме, че тя е възможност за икономически растеж, за връзка между страните, за социално и икономическо развитие", каза българският президент.

Инвестиции до 100 млрд. евро

В края на миналата година ББР стана акционер клас „А“ във Фонда с парична вноска от 20 млн. евро, а капиталът на фонда вече надхвърля 1.2 млрд. евро. Както стана дума, целевият му размер е 5 милиарда евро, като очакванията са да генерира инвестиции на обща стойност до 100 милиарда евро.

Президентът Радев посочи, че събраните до момента средства вероятно няма да стигнат, за да бъдат реализирани всички стратегически инфраструктурни проекти. Затова той призова страните да обединят усилията си, за да намерят оптималното решение за инвестиция.

"Може да инвестираме тези пари в по-умен живот, за да постигнем по-добри резултати. Ключът към успеха е да обединим усилията си - като политически институции, като бизнеси, като неправителствени организации да помислим какво може да направим заедно, че да подобрим стандарта на живот", каза още държавният глава.

Очаква се инициативата "Три морета" да предоставя между 50 и 250 млн. евро за български проекти и да съфинансира бенефициенти на оперативните европейски програми. Фондът може да инвестира дялов капитал както в публични, така и в частни и публично-частни проекти от региона. Идеята е освен чрез държавните бюджети, проектите да се финансират и чрез финансови институции, пенсионни фондове, фондове за дялови инвестиции.

Тези възможности бяха очертани от изпълнителния директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев. Георгиев отчете, че подадените до момента приоритетни проекти от 12-те страни към фонда е над 85 млрд. евро. По тази причина фондът може само частично да покрие тези инвестиции и това показва, че той не е създаден, за да се състезава с други източници на финансови средства, а по-скоро да ги допълва.

Икономическият министър Кирил Петков постави акцент върху стартиращите предприятия и иновациите. "Днешната младеж и нейните стартъпи не са обвързани с граници, затова тази инициатива, която е трансгранична, трябва да се фокусира и върху иновациите", посочи Петков.

Политиците нямат думата

По време на форума бе акцентирано, че проектите за финансирането не се одобряват от държавни институции, т.е. политиците не могат да накланят везните в една или друга посока. За да се гарантира прозрачност на финансирането, одобрението се извършва от мениджмънта на фонда "Три морета" след консултации с инвестиционен съветник.

В тази област фондът си партнира с Amber Infrastructure Group. Става дума за специализиран международен инвестиционен мениджър, фокусиран върху създаването на инвестиции, управлението на активи и управлението на фондове. Базираната в Лондон компания управлява активи от над 8 милиарда британски лири, инвестира в проекти чрез шест фонда. 

До момента чрез фонда "Три морета" са финансирани два проекта. Първият проект е транспортен - в полската жп компания Cargounit, а вторият - центърът за данни Greenergy в Естония.

Каква е ролята на търговските банки

В отговор на въпрос от "БАНКЕРЪ" относно ролята на търговските банки в проектите, финансирани чрез фонда, директорът на „Стратегически анализи и развитие“ в Българската банка за развитие София Касидова посочи, че според новата си стратегия за развитие ББР ще насърчава партньорствата си бизнеса чрез зелените, дигитални и устойчиви проекти. Затова банката е разработила портфолио от финансови инструменти, включващи различни инвестиционни и оборотни заеми, гаранционни програми и капиталови инвестиции.

София Касидова вижда ролята на търговските банки в капиталовите инвестиции в частния сектор, което по-скоро предлага алтернативно финансиране и като стъпка към развитието на фирми, които искат да растат. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във