Банкеръ Weekly

Финансов дневник

100 млн. лв. заем от ЕИБ ще изплаща пътните проекти в София

Столична община е готова с актуализацията на бюджета за 2020 г. и той влиза за разглеждане в общинския съвет, съобщи в четвъртък (15 октомври) заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов.

Това ще бъде втората актуализация на финансовата рамка от началото на пандемията. В нея се залагат с 4 млн. лв. повече разходи за градския транспорт, който е сред най-губещите пера. По информация от средата на миналия месец загубите за общинските транспортни фирми достигат 13 млн. лева. Те бяха покрити със заем от Българската банка за развитие в размер на 15 млн. лв. предоставени на Центъра за градска мобилност. 

При първата актуализация общината заложи спад от 12.1 млн.лв. на данъчните приходи до края на годината; 11.3 млн. лв. - намаление на приходите от такси; свиване на текущите разходи с 12.8 млн. лв. и на средствата в инвестиционната програма - с 13.3 млн. лева.

Актуализацията се налага и заради отпуснатите от държавата пари за изграждане на три детски градини, т.е. общината вече иска да започне да харчи тези средства в размер на 50 млн. лева. Те ще послужат и за продължаване на работата по други 8 детски градини, чието изпълнение бе поставено под въпрос. Допълнителни средства на стойност 1.2 млн. лв. се предвижда да отидат за улично осветление и маркировка.

Дончо Барбалов уточни, че финансовата рамка ще бъде обновена с цел балансиране и изпълнение на бюджета за 2020 година. Изчисленията на кметството са, че в края на годината общината ще се доближи до изпълнението на приходите в рамката за 2019 г., когато постъпленията бяха в размер на 1.531 млрд. лева.

Паралелно се работи и по бюджета на столицата за догодина. Уверенията на зам.-кмета Барбалов са, че в него не са заложени никакви увеличения на местни данъци. Що се отнася до капиталовата програма, той обяви, че в момента се извършва анализ на обектите, които ще бъдат изпълнени тази година, както и на тези, които ще бъдат заложени за следващата.

Столичният началник Йорданка Фандъкова говори основно за вътpeшния pинг нa гpaдa и зa ocнoвнитe бyлeвapди – „Toдop Kaблeшкoв”, „Филип Kyтeв”, „Poжeн”, Изтoчнaтa тaнгeнтa, pexaбилитaция нa тyнeлa към „Люлин” и peмoнт нa бyл. „Aл. Cтaмбoлийcки".

Засега плановете са пътните градежи да бъдат финансира със заем в размер на 100 млн. лева. Поне от месец се водят преговори между Столичната община и Европейската банка за развитие. Аргументът е, че изгpaждaнeтo нa ключoвите зa cтoлицaтa инфpacтpyктypни пpoeкти ще нaмaли тpaфикът и тoй ще бъдe извeдeн oт цeнтъpa нa градa.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във