Банкеръ Daily

Финансов дневник

10 страни не са одобрили "разрешението" ЕС да тегли заеми от финансовите пазари

Все още 10 страни членки на Европейския съюз не са ратифицирали така нареченото "решение за собствени ресурси“, което позволява на Европейския съюз да тегли заеми от финансовите пазари."  Това казва пред БНР заместник-председателят на ЕНП Зигфрид Мурешан. Той е член на работна група към Европейския парламент, която ще оценява националните планове за възстановяване и устойчивост.  "Без пълна ратификация на това решение във всички 27 държави - така очакваният Фонд за възстановяване няма как да заработи", подчертава евродепутатът. А всяка от 27-те страни членки ще трябва да докаже и пред Европейския парламент, че планира да харчи парите, както е заложено. 

"Винаги, когато се харчат пари, парламентът има контролираща роля - това е така на национално и на европейско ниво", отбелязва Мурешан."Затова и при създаването на Фонда за възстановяване и устойчивост са били приети много от предложенията на Европейския парламент. Например, Еврокомисията първоначално е предложила парите да се влагат в две области - екология и дигитализация. "Но евродепутатите казахме, че държавите имат различни нужди и така бяха добавени четири нови стълба“, допълва Мурешан. 

Вчера беше последният ден, в който 27-те държави членки на Европейския съюз трябваше да предадат своите национални планове за средства от Фонда за възстановяване и устойчивост. Първа в Европейската комисия е предала Португалия, която в момента е ротационният председател и за пример на останалите е направила това още на 22 април. В бюджета на ЕС до 2027 г. са заложени 750 млрд. евро за възстановяване на икономиките на страните членки. 

Повечето страни ще предадат плановете си през май, уточнява Мурешан. За всеки план Европейската комисия има два месеца да изготви оценка и одобрение, след което може да бъдат отпуснати и първите европари - 13% от договорената сума. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във