Банкеръ Daily

<Без рубрика>

Най-голямата скулптура в Европа вече е факт!

Най-голямата публична скулптура в Европа бе официално открита днес в Белгия, съобщават световните медии. Тя е дело на френския скулптор Бернар Вене и представлява стоманена конструкция с форма на полукръг, като по-високата й част е 60 метра (т.е. два пъти по-висока от скулптурата на Христос Спасителя  в Рио де Жанейро). Тежи 250 тона. Наречена е „Голямата арка“ и е монтирана от двете страни на белгийската отсечка от магистрала E411 - в Лаво-Сент-Ан, между Намюр (Белгия) и Люксембург.

„Това е олицетворение на инженерната мисъл. Докато изливахме 2800-те тона бетон, трябваше да затворим магистралата за два дни. Не беше лесно - не е като да рисуваш акварел. Все пак изглежда, че на шофьорите им харесва. Някои от тях споделиха, че я възприемат като две ръце, издигащи се ликуващо към небето“, обобщава чрез езика на простосмъртните творческата "хамалогия" Бернар Вене.

Идеята за скулптурата се ражда през далечната 1984 година. Неин "баща" е тогавашният френският министър на културата Жак Ланг, който предлага на Вене да направи „Голямата арка“, но на френската магистрала А-6, близо до гр. Оксер. Заради силно обществено недоволство, придружени с улични протести, проектът е отхвърлен и... погребан в продължение на три десетилетия.  

През 2014 г., - за радост на Бернар Вене - идеята е "ексхумирана", а реализацията - изнесена извън Франция: в белгийския регион Валония. Огромната скулптура се състои от две части: ниска - около 30 м.,и висока - 60 метра. Изработването е отнело "само" 6500 часа. Цената на "инсталацията" е 2.5 млн. евро, като по-голяма част от тях са поети от сателитната фондация на белгийската машиностроителна корпорация "Джон Кокерил“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във