Банкеръ Weekly

<Без рубрика>

Министерство на икономиката ще подобрява средата за стартиращ бизнес

Тази седмица министърът на икономиката  Емил Караниколов се зае с отдавна обещаните нормативни промени за подобряване на средата за стартиране на бизнес в България. Беше сформирана междуведомствена работна група с участието на множество външни експерти,  чиято задача е да  подготвят законодателни инициативи в тази посока. Председател на групата е заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов. За разлика от друг път, инициативата няма да бъде протакана във времето. Експертите трябва да бъдат готови с предложенията си до края на май.

Това стана ясно по време на церемонията за връчване на  награда "Златна мартеница" за успешно стартиращо предприятие, организирана от сдружение  "Произведено в България - Съюз на малкия и дребния бизнес". Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов даде приза на дружество  "Джоб радар",  което е създало платформа за търсене на работа в най-близкото място по местоживеене.  Той  подчерта, че  успешното  развитие на стартиращо предприятие като отличеното е доказателство, че у нас има млади и предприемчиви хора, които искат да работят и да живеят в родината си. Именно успешният  опит на компанията за използването  на иновации, които са насочени  към пазара на труда и човешкия капитал,  е от изключително значение за развитието на икономиката.

"Само когато работим всички заедно, можем да постигнем синергия и да се справим с трансформацията, от която има нужда българската икономика, наложена от международните тенденции“,  каза Борисов. Той изтъкна още, че България може да бъде ползотворно  място за стартиращия иновативен бизнес  и че София има потенциала да се превърне в "Силиконовата долина" на Европа. И се обоснова с думите, че "през последните години добавената стойност в ICT - секторът расте средно годишно с 28 на сто".

На церемонията бяха отличени още и веригата  магазини за техника "Зора", компанията произвеждаща снакс от пълнозърнест ориз "Нухелт", както и "Адвансед парашут системс".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във