Банкеръ Daily

<Без рубрика>

Ковачевски: Ретроградни сили пречат на решението с България

Димитър Ковачевски

Комуникацията с Република България в определен период бе сведена до комуникация между пропагандисти, които създаваха обществено мнение, доминиращо в медиите, което градеше недоверие между държавите, но и между гражданите на двете страни, заяви снощи в интервю за Алсат премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи МИА.

След формирането на двете правителства в Северна Македония и в България и след посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие бе договорено да се отвори нова страница в разговорите, заяви Ковачевски.

И аз, и председателят на българското правителство, и членовете на правителството бяхме водени от това да отворим диалог, който ще върне позитивната атмосфера, но ние осъзнавахме, че веднага ще се появят ретроградни сили, които ще гледат да възпрепятстват този процес. Тези сили, които ги има и в едната, и в другата държава, основават на този проблем своето политическо съществуване. Тъй като, ако не съществува проблемът, те не могат да съществуват като политическа парадигма, това сме го имали в миналото, заяви Ковачевски, като добави, че още със започването на разговорите са били отворени теми и предприети провокации с цел да не се стигне до решение.

Според премиера на Северна Македония мнозинството от гражданите и в двете държави искат да бъде намерено решение, тъй като, както той каза, Република Северна Македония заслужава дата за преговори с ЕС.

Ако искате да решите отворен проблем, трябва да разговаряте. Не може само с обвинения, както бе през изминалия период. Това трябва да бъде комуникация, в която може да се видят ползите от двете страни и да се върне доверието между тях, каза Ковачевски.

Той подчерта, че с България изобщо не се водят разговори по основните въпроси, които засягат македонския народ.

Това означава, че езикът на държавата и идентичността по всички основи на македонския народ изобщо не са предмет на разговори с Република България, каза Ковачевски, добавяйки, че когато става въпрос за включване на други общности в рамките на конституцията, това е процес, който самите общности, които живеят в тази държава, могат да поискат, каза Ковачевски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във