Параграф22 Daily

§22 Новини

Вицеадмирал Емил Ефтимов поема отбраната

Вицеадмирал Емил Ефтимов ще изпълнява временно длъжността началник на отбраната, след като титулярят ген. Андрей Боцев почина в края на миналата седмица, съобщиха неофициално от военното министерство. Ефтимов бе заместник-началник на отбраната и е последният, за когото ген. Боцев е издал заповед да го замества преди смъртта си.

Вицеадмиралът вече веднъж бе временен началник на отбраната, след като при избора на Румен Радев за президент дотогавашният ген. Константин Попов подаде оставка. През 2017 г. обаче държавният глава смени Ефтимов и назначи за началник на отбраната ген. Боцев. В следващите дни трябва да започнат преговорите между Румен Радев и правителството за назначаване на нов началник на отбраната. По закон той се предлага от Министерския съвет, но го назначава държавният глава.

Досега без краткия период, в който вицеадмирал Ефтимов изпълняваше функциите на началник на отбраната, на поста не е имало представител на бойния флот. Заради това очакванията на военните са да се спази ротацията и постът да бъде даден на някой от тримата адмирали, които отговарят на условията. Още повече че преди ген. Боцев, който бе от Сухопътни войски, начело на отбраната бе пък летецът ген. Попов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във