Банкеръ Weekly

§22 Новини

НСО ще вика и барети за охрана

В правомощията на президента Румен Радев е да реши кой ще му носи червените ябълки и дали бодигардовете му да станат част от "Охранителна полиция".

Националната служба за охрана (НСО) ще вика на помощ бойците от Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), когато около охраняваните от държавните бодигардове лица ситуацията се усложнява. С писмено искане от шефа на службата главният секретар на МВР ще има право да й прати баретите за съдействие. Това е записано в проект на инструкция за взаимодействието на НСО и МВР, публикуван в Портала за обществени консултации на Министерския съвет.

Още на пръв поглед става ясно, че основната цел на проектодокумента е държавните бодигардове, заети по Закон с охраната на определен кръг лица, да получат извънредни правомощия. В заключителните му разпоредби се посочва, че т.нар. охранявани лица, по отношение на които ще се осъществява взаимодействието с МВР, са тези, на които е "осигурени лична охрана и специализиран транспорт, постова охрана и специализиран транспорт или лична и постова охрана и специализиран транспорт". В Закона за НСО пък е записано, че всички видове охрана се предприемат за президента и вицето му, шефа на парламента, премиера и главния прокурор. А спецтранспорт получават министрите, членовете на Конституционния съд, заместник-шефовете на Народното събрание, шефовете на ВКС, ВАС, омбудсманът, кметът, бившите председатели на НС и експремиерите и президентите. Най-скандалният текст е чл. 22 (1), според който при конкретна заплаха охрана се предоставя и на депутатите, семействата им и... други лица, свързани с националната сигурност. Което - при липсата на конкретизация, означава, че такива могат да са всички - по преценка на шефа на НСО главният секретар на МВР и председателят на ДАНС.

Ако инструкцията бъде приета, над безценния живот на "другите" вече ще бдят и барети. Наред с това се предвижда те да се движат и по обезопасени от МВР маршрути, придружени от пилотни коли на полицията. На всичко отгоре "Гранична полиция" ще е длъжна да им осигурява свободно придвижване през ГКПП на страната, както изисква чл.11 на проекта.

Очевидно е, че включването на антитерористичното звено като СОБТ в охраната на лица, която е ангажимент на НСО, е подмяна на правомощия, регламентирани със Закона за Националната служба за охрана, със Закона за противодействие на тероризма и със Закона за МВР. А липсата на ефективен контрол върху дейността на службата развързва ръцете на ръководството й по собствена преценка да определя кой ще се ползва от екстрите.

Новата инструкция явно отново ще повдигне въпроса за мястото и ролята на НСО, която този път май пресоли манджата. Както е известно, съветник на президента по въпросите на сигурността е Илиан Алипиев, а той е поддръжник на идеята за разформироването на НСО и преминаването ѝ към Главна дирекция "Национална полиция" на МВР. Бъдещите "охраняеми лица" също имат причина за притеснение - позицията на президентския съветник е кръгът им значително да бъде ограничен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във