Параграф22 Daily

§22 Новини

Херо Мустафа похвали МВР-шефа Младен Маринов за борбата с екстремизма

Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа засипа с похвали вътрешния министър Младен Маринов за борбата с екстремизма и радикализацията. Това се случи по време на втория Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм. София е домакин на събитието, което се организира от Международния републикански институт на САЩ (IRI), с подкрепата на Бюрото за конфликти и стабилизиращи операции към Държавния департамент на САЩ и в сътрудничество с българското Министерство на вътрешните работи.

Маринов и Мустафа откриха форума с обръщения към участниците в дискусията, като откроиха най-важните аспекти в борбата с екстремизма. Мустафа започна с това, че срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп във Вашингтон е поставила началото на стратегическо партньорство на ново равнище. Американският посланик не спести суперлативи към вътрешния министър, посочвайки, че Маринов и неговите лидерски качества стоят в основата на напредъка в борбата с организираната престъпност и корупцията. „Корупцията не е изолиран проблем. Тя е един от проблемите на региона и пречи на икономическия растеж, както и на правителствата да развиват своите страни“, подчерта Мустафа.

Тя призова за повече усилия в посока сътрудничество между страните от Западните Балкани. "Девет от държавите, които са представени на днешния форум, са напълно изолирани една от друга, когато става въпрос за екстремизъм и радикализация", алармира посланикът и подчерта, че единствено съвместната работа може да помогне в борбата с насилствения екстремизъм. "На лошите момчета им допада, когато правителствата не комуникират помежду си", коментира Херо Мустафа.

Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че основна цел трябва да бъде утвърждаването на демократичните ценности. "Радикализацията, независимо дали е по политически или религиозни идеологии, е в основата на насилствения екстремизъм. Това е реална заплаха, подкопаваща принципите и демокрацията на демокрацията, доверието в институциите и върховенството на закона", заяви вътрешният министър и добави, че е нужна работа в посока образованието и информираността на хората.

Маринов посочи, че форумът е от изключителна важност за сигурността в региона и полезен от гледна точка на обмена на информация и добрите практики, както и в извличането на основните предизвикателства, пред които са изправени страните от Западните Балкани. "Трябва да изградим една система за ранно долавяне на всички признаци за екстремизъм още на ниво "език на омразата", подчерта Младенов след дискусията.

Вътрешният министър обяви, че към момента рискът от пътуващи към България бойци от Ислямска държава е нисък. "Следим с тревога военните конфликти в Близкия Изток и процесите, които те пораждат като заплаха, а именно мигрантската вълна и движението на пътуващите бойци. До момента нямаме идентифицирани български граждани, които да са взели участие във военни конфликти или да са подпомагали лица, които взимат участие във военни конфликти, но това не ни прави по-малко бдителни", заяви Маринов. МВР-шефът подчерта, че България ползва всички инструменти за проверка, идентификация и наблюдение, които предлага ЕС. Маринов не посочи конкретни данни за бойци, преминаващи през територията на България, но увери, че броят им е малък.

"На първо място е необходимо хората да бъдат просветени по отношение на проблема с насилствения екстремизъм, проблема с идеологиите, които подтикват към него. Тук е ролята на учителите, на религиозните лидери, на държавата, която подпомага всички тези процеси. Хората трябва да бъдат информирани до какво води езикът на омразата. Трябва да ограничим възможността тези идеологии да достигат до хората, които нямат достатъчно житейски опит, нямат сериозна морална основа и познания, за да преценят, че това води до насилствения екстремизъм", смята Маринов. Министърът подчерта, че лицата, които са изпратени в затвор, трябва да продължат да работят за интегрирането им към обществото, а и за да се предотврати разпространението на дадена идеология сред другите затворници.

 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във