Банкеръ Daily

§22 Анализи

"След дъжд качулка": Младен Маринов констатира, че за сигурността са нужни технологии

Три месеца след като България стана жертва на най-големия теч на данни на Балканите, а причината бе липсата на елементарни мерки за сигурност, министърът на вътрешните работи Младен Маринов констатира, че трябва да се работи в посока   към развитието на технологиите, за да се ограничат   заплахите от подобни атаки. Вътрешният министър се включи в заседанието на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, където България приветства инициативата на Финландското председателство за продължаване на дискусията по развитието на модерните технологии и влиянието им върху правоприлагането. "След дъжд качулка", биха казали скептиците, но пък за България винаги важи мотото "по-добре късно, отколкото никога". 

"Колкото по-активно и ефективно използваме новите технически достижения, толкова по-адекватно ще се справяме с актуалните заплахи за сигурността", заяви министър Маринов. Той подчерта колко е важно да се възприеме  координиран подход, в диалог с научните и изследователски среди. В този смисъл България напълно подкрепя идеята за създаване на Център за иновации в Европол, който да подпомага държавите членки с модерни технически ресурси и висококвалифицирани експерти. За незасегнатите от изтичането  на данни хора тази новина носи спокойствие и сигурност. За останалите 6 милиона... Я, какво хубаво време е навън!

Сред дискутираните теми от министрите попада и въпросът с хибридните заплахи и влиянието им върху  вътрешната сигурност, а ЕС обеща да помага с каквото може на своите членки при откриването, идентифицирането и противодействието им. "Разглеждаме въпроса като мултидисциплинарен и смятаме , че в работата по него следва да бъдат ангажирани структури и механизми от различни европейски политики", посочи Маринов, подчертавайки ключовото значение на координирания и адекватен отговор не само от всички компетентни институции на национално ниво, но и на съвместни действия в рамките на ЕС. Ако разчитахме единствено на нашите координирани и адекватни институции,  не е сигурно дали още щяхме да имаме държава, която да функционира. Така че, вместо да се търси сътрудничество с ЕС, най-добре би било да оставим на европейците изцяло да се грижат за нашата сигурност - изхождайки от горчивия опит, който натрупахме с годините.

Въобще Младен Маринов и всички управляващи, работещи за  сигурността на България и за справянето с хибридните заплахи, се очаква повече да слушат и по-малко да говорят. За техните професионални компетенции вече чухме и ги преживяхме от първо лице. Дойде време да плагиатстваме от Запада и то по най-безсрамния начин. Идеите са начертани, нужно е единствено да се преписва дословно. Иначе скандали като този с НАП, чийто сайт и към настоящия момент е сринат, ще продължават да ни стряскат.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във