Параграф22 Daily

След пожара в "Син Сити":

Не се гаси туй, що не гасне!

S 250 c940214a 653f 4730 ac4c 84c5c63e0fba

Бившият театър "Ренесанс", сетне профсъюзен дом на културата "Георги Димитров", и в ерата на поп-фолка дискотека "Син Сити" на площад "Възраждане" в столицата отново бе подпален и за пореден път освети бакиите, забъркани от Столична община, в името на частни инвеститорски интереси.

 

Според директора на столичната пожарна комисар Веселин Гетов запалването е възникнало от действие на хора, които вероятно са обитавали сградата. Историята на сградата обаче отново поражда подозрение, че в случая става въпрос за умишлен палеж.

Откакто в началото на 2016 г. дискотеката "Син Сити" спря да работи, за втори път сградата гори и за пореден път се лансира версията за клошаря, който без да иска драснал кибрита.

През март 2017 г.

покривът на бившата дискотека "Син Сити" пламна,

сякаш същата клошарска ръка понечила да довърши започнатия през 2016 г. демонтаж на покривната конструкция, предизвикал заповед на Строителния надзор на Столична община премахнатото да бъде възстановено.

Играта "драсни-пални клечица" е белязала новата история на прословутата столична сграда, строена през 1900 г. и цялостно възстановена през 40-те години на миналия век с доброволния труд на столичани, след като е била полуразрушена от британско-американските бомбардировки над София. Там отваря врати кино "Възраждане", по-късно "префасонирано" на Профсъюзен дом на културата "Георги Димитров".

През 1992 г. сградата е обявена за паметник на културата от национално значение, но едно десетилетие по-късно - на 3 юли 2003 г., Националния съвет за опазване паметниците на културата "сваля" статута с няколко нива и бившият театър е пратен в графата "Паметник на културата за сведение".

Разликата, макар и незабележима на пръв поглед, е фундаментална. В първия случай сградата се използва по предназначение и в оригиналния й вид, а във втория -

"паметникът" може да бъде съборен и построен наново,

като задължително е само приблизителното възстановяване на фасадата.

С това подготовката за "съвременното бъдеще" на допотопното кино приключва и още същата 2003 г. бившият паметник на културата е продаден на един крупен бизнесмен. За да не дразни чак толкоз много кореняк софиянците, новият стопанин пуска в имота си наематели и от 2005 г. до 2015 г. там се помещава дискотеката "Син сити".

След 10-годишната експлоатация, до Министерството на културата е изпратен сигнал, според който част от покривната конструкция е била демонтирана незаконно.

В хода на проверката е установено и още нещо: без санкцията на Националния институт за паметниците на културата, през 2003 г. Столичната община "префасонира" бившото кино в административна сграда и с изменение в Общия устройствен план определя  терена под нея като "парцел за високо застрояване". И по-точно - като нов бизнес-център.

В края на 2015 г. хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев обявява, че на мястото на бившото кино „Георги Димитров"

ще строи "Три в едно" - хотелска, бизнес център и търговски площи.

"Инвестиционното ми намерение е от 2003 г., но доскоро нямаше условия за реализирането му", разкри тогава Георгиев.

Поредният пожар в някогашния театър "Ренесанс" предизвика острата реакция на служебния министър на културата Велислав Минеков, според когото и в този случай става дума за класическа престъпна схема.

"Явно мафията набира сили. Предполагат, че служебното правителство скоро ще приключи. Това е явление, което е многократно. Сега говорихме и с началника на пожарната, това се случва редовно. Всъщност това е схемата как да унищожим паметник на културата, обикновено това са паметници с определен статут в  министерството. Подпалва се покривът, влиза вода в етажите, в плочите и се обявява сградата за негодна и строите вашият билдинг и неговите 28 етажа. Това е. Това беше на „Скобелев“, това беше на "Патриарх Евтимий", това се случва и тук, това се случи и в Пловдив със складовете. Винаги има един клошар. Само че, нали няма да се заблуждаваме, че не става дума за клошар. Това е класическа вид престъпност и трябва незабавно промяна в закона - при такъв инцидент да се отнема от собствениците, защото собственикът е длъжен да поддържа и да охранява тази си собственост. Той не е погледнал какво се случва, три пъти гори това "Възраждане", три пъти!", заяви Минеков.

По-късно във вторник (9 ноември) Софийската районна прокуратура обяви, че заради неколкократните палежи ще бъдат проверени всички възможни версии за инцидента, включително и евентуални умишлени действия, довели до възникване на пожара.

Намесата на държавното обвинение

едва ли ще доведе до разкриване на евентуалния поръчител

на умишления пожар, каквото съмнение тегне над съдбата на бившия профсъюзен дом на културата.

Впрочем - такава е и участта на още един известен имот в столицата - бившите "Царски конюшни", разположени в карето между бул. "Васил Левски", бул. "Александър . Дондуков", ул. "Панайот Волов" и ул. "Врабча".

През октомври 2018 г. огън унищожи 2000 кв. м. площ от сградата. Тя няма статут на паметник на културата, но заради историческата й стойност сградите там са вписани за запазване в Общия устройствен план на София. В тази зона не се допуска пристрояване, застрояване и ново строителство, единствено допустимите са дейностите по консервация и реставрация на сградите в комплекса.

След пожара кметът на София Йорданка Фандъкова поиска от Министерството на културата "Царските конюшни“ да бъдат обявени за паметник на културата от национално значение, защото само така общината можела

да задължи техния собственик да ги възстанови в автентичния им вид.

До момента това обаче не се е случило. Едно, защото в имота има много съсобственици, "начело" с МВР и Художествената академия. И второ - защото до онзи ден този имот бе обект на наказателно дело срещу бившия областен управител на София град Веселин Пенев, продал паметника на културата за някакви си 700 000 лева. Освен него, на подсъдимата скамейка бе изправен и лицензираният оценител Юлия Димитрова – Цекова, защото формулираната от нея цена е обидно смехотворна.

Двамата трябваше да отговарят по обвинения за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка, с която са ощетили държавата с над 10 млн. лева. По странно стечение на обстоятелствата обаче на 8 ноември (понеделник) Веселин Пенев и Юлия Димитрова - Цекова бяха оправдани и на втора инстанция. Има-няма едно денонощие преди някой да "ознаменува" поредното издевателство над Темида с нов пожар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във