Банкеръ Weekly

Делото КТБ

Хиляда тома прах в очите

След три години събиране на доказателства, документирани в повече от 1000 тома, прокуратурата обяви, че е приключила разследването на "кражбата на века". В обемно съобщение държавното обвинение се похвали, че Специализираната прокуратура е започнала да привиква обвиняеми и защитници, за да се запознаят с материалите по досъдебното производство за източване на Корпоративна търговска банка (КТБ). След това обвинителният акт в обем от 5000 страници срещу общо 18 души, начело с мажоритарния й собственик Цветан Василев, ще бъде внесен в съда.

Безпрецедентното количество материали по делото не може да прикрие факта, че през повечето време не беше ясно какво всъщност се прави по разследването.

Оценката на държавното обвинение е, че то приключва в кратки срокове с оглед изключителната му фактическа и правна сложност. Разпитани са повече от 400 свидетели, изготвени са 90 експертизи, анализирани са безброй източници на информация. Декларирана е и готовност за публикуване на пълния текст на предявените обвинения "поради обществената значимост и интереса на огромен брой български граждани".

Как да повярваме, че след тоталното безхаберие и престъпно бездействие на институциите темата "КТБ" се вади случайно в рекламен тон само месец преди изборите? И как да приемем, че прокуратурата е независима, щом обществото я припозна като основен играч и пита с кой номер бюлетина ще се гласува за нея на предстоящите избори? В очакване фалшивата теза на държавното обвинение да се сгромоляса в съда.

Че делото няма равно в новата ни история, не се съмняваме. Но твърденията на прокуратурата за наложена от сегашното й ръководство "политика на откритост пред обществото за работата на институцията" идват в повече. Прозрачността е най-големият дефицит в погрома над КТБ и държавното обвинение изигра ключова роля истината да бъде погребана под руините на фалита.

Окончателният вид на обвинението за източване на КТБ е в тон с цялостната роля на прокуратурата в удара срещу банката. Мажоритарният й собственик Цветан Василев е посочен като създател и ръководител на организирана престъпна група, в която повечето от останалите обвиняеми са участвали като нейни членове. Повдигането на тези допълнителни обвинения в средата на миналата година стана основание разследването да бъде прехвърлено от градската на специализираната прокуратура. Този акт беше придружен с преназначаване на наблюдаващия прокурор Иван Гешев, който спечели предизвестен конкурс за административен ръководител на спецпрокуратурата.

Останаха и първоначалните обвинения за  длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Но трима от обвиняемите не бяха включени в групата и са с обвинения за престъпление по служба, представляващо особено тежък случай.

Освен Цветан Василев обвиняемите между кадрите на КТБ са завеждащата вътрешния одит в банката Снежана Стефанова, изпълнителните директори Александър Пантелеев, Георги Христов и Илиан Зафиров, ексшефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главният експерт в Дирекция “Анализ и обработка на кредитни сделки” Елка Стойкова, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева - Кючукова и главната касиерка Маргарита Петрова. Обвиненията срещу изпълнителния директор Орлин Русев бяха снети през август миналата година, вероятно заради сътрудничество с разследващите. 

Обвинения получиха и одиторите от "Кей Пи Ем Джи" Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, а също и трима бивши високопоставени служители в БНБ - някогашните подуправители и шефове на управление "Банков надзор" Цветан Гунев и Румен Симеонов, плюс ръководителката на екип в "Надзорно наблюдение на кредитните институции" Славияна Данаилова.

Шефът на надзорна дирекция в "Банков надзор" Нели Кордовска обаче остана недосегаема - въпреки разкритията, че е разрешила незаконно, от името на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, да бъдат променени условията по договорите на 1000 депозанти след затварянето на КТБ. Стана известно още, че в деня преди поставянето на банката под особен надзор Кордовска е изтеглила от нея непопадащата в гаранция част от свой депозит. За търсене на наказателна отговорност от ексгуверньора Иван Искров прокуратурата дори дума не обели.

Ролята на последните трима обвиняеми - Светлана Георгиева, Елена Инджева и Рангел Стойчев, не е ясна. За какво става дума ще узнаем след публикуването на обвинителните постановления. 

Досъдебното производство започна няколко месеца преди затварянето на банката (през юни 2014 година). Разследването тръгна по сигнал на "Протестна мрежа" за наличие на организирана престъпна група в състав: Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков, подаден в края на февруари 2014 година. Данните бяха в няколко направления, но водещи бяха тези, свързани с Пеевски и с майка му Ирена Кръстева. В сигнала беше посочено, че ръководството на Софийската градска прокуратура е обвързано с тях, поради което се настояваше главният прокурор да възложи проверката на друга структура.

Това обаче не се случи и разследването доста време стоя "на трупчета". А след организирания погром срещу банката то беше насочено единствено срещу Цветан Василев. Пеевски излезе от ситуацията целият в бяло. После липсата на напредък в следствените действия беше обяснена с инициираното от прокуратурата производство по екстрадиция на Василев от Белград. Междувременно държавното обвинение си запуши плътно ушите за разкритията на банкера, описващи тоталната политическа корупция в държавата начело с тандема Делян Пеевски - Бойко Борисов. Проверка по тях не беше образувана с довода, че ако имало какво да се проверява, щели да го проверят в рамките на делото за източване.

Покрай разкритията на следователя от столичното следствие Бойко Атанасов преди година за "шпицкоманда" в прокуратурата възникна въпросът къде е всъщност делото "КТБ". След проверка беше съобщено, че разследващите са ползвали "работни копия" на отделни материали, тъй като през цялото време оригиналните отлежавали в съда. Обявено беше, че тази практика е продължавала "през целия период на работа", което поставя въпроса разследващите виждали ли са изобщо оригиналите. А пояснението, че въпросните работни копия са "описи, проекти на постановления за привличане, копия на разпити, на експертизи и др." поражда основателни съмнения дали заключенията не се основават на различни варианти на "оригиналите". В добавка възникнаха и подозрения, че са ползвани за доклада на консултанта "Аликс Партнър", в чието написване прокуратурата явно има ключова роля.  

Голямото разминаване в делото "КТБ" е обаче в размера на източването. Само допреди две седмици се говореше, че става въпрос за теглените на каса 206 млн. лв., за които бяха повдигнати първоначалните обвинения. Изведнъж прокурорът Иван Гешев обяви в интервю, че освен тези пари, "раздадени в пликове, торбички и чувалчета за няколко години", има и разследване за източени около 2 млрд. лева. А източването на още около 1.5 млрд. лв. е отделено в друго досъдебно производство. За разлика от първоначалното разследване, което било за "първичната кражба на активи", предмет на останалите била вторичната им кражба и те били 24 на брой.

За капак Гешев сравни делото "срещу Цветан Василев с това срещу Бърни Мадоф, обвинен, че е нанесъл щети на САЩ за 63 млрд. долара. Една от най-големите финансови измами в света", каза той и поясни, че за разлика от Мадоф, "Василев е в добро настроение, защото като български гражданин не може да си представи, че ще бъде осъден". Щели да опитат да докажат, че не е прав да мисли така, но "с нашия НПК, метафорично казано, ние сякаш пътуваме с дизелов двигател до Луната. Обаче сме на път да кацнем".

"Приземяването" в съда може и да е твърдо, но в държава като България успехът за изпълнителите на политическата поръчка, както става в повечето подобни случаи, е гарантиран. Сметката остава за данъкоплатеца, който отдавна се радва на лунен пейзаж и звездна безнаказаност. Докато делото "КТБ" свърши, активите й ще са отдавна разграбени и доказано виновни няма да има.   

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във