Банкеръ Weekly

§22 Анализи

Двойните стандарти в наградите за първата линия

Полицаите от фронта срещу COVID-19 ще ползват и ваучери за почивка на Черно море

S 250 b616541f 944a 4640 bc90 7707f4c3c7a5
S 250 7b35609c 5b43 4ec5 9eec d62dad8d93bc

След като всеки полицай от първа линия в борбата с коронавируса получи по 650 лв., управляващите са напът да ощастливят "фронтоваците" от МВР с още един бонус - ваучери на стойност 210 лева за 7-дневна почивка на Черноморието. Рaзмeрът им все още не е окончателно приeт и утoчнeн, нo лидерът на НФCБ Вaлeри Cимeoнoв и колегите му вече задействаха държавната машина в тази посока. 

 

Това се случи тази седмица - на cрeщaтa мeжду "Oбeдинeни пaтриoти" и прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв, след която се стигна до решение за въвеждане на  9% ДДС зa хранителни зaвeдeния и книги.

"Зa вaучeритe ce oбeдинихмe пoлицaи, мeдицинcки пeрcoнaл дa имaт възмoжнocт зa лeтувaнe caмo във вътрeшeн туризъм, caмo в бългaрcки oбeкти нa хoрaтa, кoитo ca нa първa линия зa бoрбa c рaзпрocтрaнeниe нa зaбoлявaнeтo", заяви Симеонов.Той уточни, че тeзи вaучeри могат дa бъдaт изпoлзвaни само в държaвнитe бaзи. Eдвa cлeд кaтo ce зaпълнят тe, притежателите им могат да ги изпoлзвaт в частни хoтeли и мecтa зa нacтaнявaнe.

Служителите на МВР и в мoмeнтa

имaт прaвo нa cубcидирaнa пoчивкa

в почивните cтaнции към министерството. Морските комплекси на МВР са "Тилия" (Варна), "Лазур" (Несебър), "Изгрев" (Созопол) и "Зеленика" (Китен), като активният сезон е от 20 юни до 10 септември. Те могат да бъдат ползвани от служители на МВР и членовете на семействата им, пенсионери от системата, членове на семействата на загинали при изпълнение на служебните си задължения служители, както и външни лица. 

Нощувка на легло в стая категория "Екстра", и то в разгара на активния сезон, струва 9.90 лева. Първа категория е 8.50, а втора - 7.10 лева. През неактивния сезон, легло в "екстра" стая е 7. 90 лв., в първа категория - 6.80 лв., а във втора - 5.,70 лева. Апартамент с три стаи (пет легла) в активния сезон е 59.60 лв., в неактивния - 47.70 лева.

Цените за външни лица

дават представа какво намаление ползват служителите на министерството в почивните станции. За тях леглото в стая екстра категория например е 39.90 лв за нощ, за първа категория е 34.20 лв, за втора - 28.50 лева. Колкото до тристайния апартамент, там разликата е от земята до небето - 239.40 лв. на вечер! 

Все още не е яcнo дaли полицаите щe мoгaт дa пoлзвaт eднoврeмeннo и ведомствените бази на МВР, и нoвия вaриaнт за лятна почивка с вaучeри. Най-вероятно в системата отново ще възникне напрежение, както стана при раздаването на паричните бонуси. Общо над 15 000 служители на МВР получиха допълнителни индивидуални възнаграждения в размер на 650 лева. Оказа се обаче, че има полицаи, които са работили на първа линия, но са били подминати при раздаването на парите. Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) посочи, че ръководството на ведомството не е изработило ясни критерии кои полицаи трябва да бъдат наградени.

Двойни стандарти

Според заместник-председателят на СФСМВР Илия Кузманов, ръководството на министерството е трябвало да вземе предвид рисковата среда или натовареността на служителите, след което да разпредели възнагражденията. Той посочи още, че федерацията не е била потърсена за мнение.

"Не можем да премълчим откровеното пренебрежение към нас. Колегите, които бяха на КПП-пунктовете, получиха по 650 лева. Същата сума е получена и в градове, където няма нито един заразен. Стигна се до двойни стандарти. Има хора с еднакви задължения и длъжности, но единият получава, а другият - не", заяви посочи Кузманов.

Напрежението, възникнало при разпределението

на допълнителните средства, доведе до реакция на СФСМВР в края на април.

"СФСМВР не приема начина, по който се извърши награждаване на служители от МВР с оглед работата им по спазване на епидемиологичните мерки за ограничаване разпространението на COVID-19".

Приветстваме инициативата на г-н Борисов за допълнително финансово стимулиране, което е висока оценка за положените усилия. Приветстваме и положителното отношение към този жест, демонстрирано от граждани и представители на медиите, показващо, че колегите са се справили над очакванията. Знаем какво коства това на всеки един от нас, зает пряко (или косвено) с логистика по преодоляване на последствията от пандемията.

Именно поради тази причина, без да подлагаме на съмнение безспорната заслуга на полицаите и жандармеристите, поели най-голямата тежест на възникналите форсмажорни обстоятелства от сполетялото ни бедствие, и получаването от тях на най-високата възможна сума, оставаме в силно недоумение от липсата на изработване на общи критерии за това със синдикалните организации в МВР. И в частност с най-голямата от тях – СФСМВР", изтъкна в свое обръщение синдикалната организация.

"Право, но и пряка отговорност, на ръководството на МВР е да вземе такова решение. По този начин,

абсолютно неаргументирано и без реални основания,

се стигна до недооценяване на дейността на редица служби в МВР и сериозен субективизъм (на места) в определянето на конкретните служители, които да бъдат наградени.

В известна степен има откровена проява на дискриминация и подценяване на направления на дейност и служители, с което се породи социално напрежение.

Липсата на ясни критерии доведе до противоположни оценки на служители с едни и същи задължения. Ние не сме инициатори на награждаването, не сме и "уважаваният социален партньор", с който да бъде консултирана една такава, по същество, добра мярка. В контекста на горното, не желаем да бъдем асоциирани с последствията от нея", се казваше в отвореното писмо на СФСМВР.

Тъй като предложението на НФСБ и Валери Симеонов все още не е окончателно прието, липсват каквито и да е стъпки за сверяване на позициите на ръководството на МВР и синдикалните организации по въпроса за наградите. Дали горчивият опит при разпределението на допълнителните средства ще послужи и при раздаването на ваучерите, предстои да видим. Ако това не се случи, впечатлението за двойни стандарти ще се потвърди.

Facebook logo
Бъдете с нас и във