Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Звучи погребален марш за "Булгарбатак"

Собствениците на "Булгартабак" затвориха цигарените фабрики в София и Благоевград, но е ясно какво следва след това...

Чуждестранни инвеститори направиха по-смели покупки у нас (и като обекти, и като  стойност)  през изминалите дванадесет месеца, демонстриран бе  интерес от предприемачи към производствени компании  от широк кръг бизнеси. Но повече са и българските  фирми, които  поглеждат през границите, за да осъществят придобивания в опит да подкрепят бизнес плановете си. Макар и малки по размер, всички тези сделки се вписват в икономическата среда у нас и подклаждат очакванията за оживление и по-висок ръст през следващите месеци.

Изминалата 2017 г. вече е в историята, но няколко сделки я очертават като много успешна и за продавачите, и за купувачите. Непредвидими са обратите на съдбата. След като не успя да купи

"Булгартабак холдинг"

когато държавата се опитваше да го приватизира (2004-2011 г.), през миналата година "Бритиш Американ Табако" (БАТ) взе целия бизнес на бившия цигарен монополист от мажоритарния му собственик "БТ Инвест".

Втората по големина тютюнева компания на световния пазар придоби  всички марки на "Булгартабак", сред които Victory, Eva Slim и GD. Сделката  включва и пълна собственост на дистрибуционната компания "Експрес Логистика & Дистрибуция" ЕООД, и целия бизнес за продажби на дребно в Босна. Стойността на сделката е над 100 млн. евро и е най-голямата инвестиция на БАТ у нас през миналата година.

С тази покупко-продажба пък депутатът  бизнесмен Делян Пеевски си възстанови разходите по покупката на "Булгарбатак холдинг" през август 2011-а. Тогава Агенцията за приватизация продаде 79.83% от акциите с право на глас за 100.1 млн. евро. Купувач бе австрийската "БТ Инвест", дъщерно дружество на руската банка VTB. Но се знаеше, че зад сделката всъщност стои тандемът Цветан Василев - Делян Пеевски. След разрива  им през 2014 г. цигареният бизнес "се падна" на депутата от ДПС. През годините на неговото властване "Булгартабак " разпредели на два пъти солидни дивиденти. От печалбата за 2012 г. "БТ Инвест" получи 55 653 827 лв., а за 2014-а - още 24 701 796 лв., или общо 80 355 623 лв. влязоха в джобовете на Пеевски. Това придобиване отговаря изцяло на финансовите и стратегическите  бизнес цели на БАТ за Централна Европа и стъпва на опита на компанията в покупката на тютюневи марки и други активи в страни от региона. То пък ще осигури на британско-американския гигант водещ пазарен дял от 40% в България в сравнение със сегашния (12%).


<!--[if-->Полската Grupa Maspex, собственик на соковете Queens пък разширява бизнеса си в България с покупката на

"Акварекс-В"

която бутилира минералната вода "Велинград". Сделката става чрез дъщерното й дружество "Тимбарк България", което взе 99.84% от дяловете в "Акварекс-В". Продавач е фирмата "Столарски и синове", която е еднолична собственост на Миролюб Столарски. Той  контролира и автобусната компания "Карат-С".
"Акварекс-В" притежава 25-годишна концесия за минералната вода от находище "Велинград - Чепино".

Полската фирма е на нашия пазар от 1998 г. и  има силни позиции в сегмента на соковете, нектарите и безалкохолните напитки. Инвестицията в категорията на водите допълва продуктовото й портфолио. Това пък ще позволи на Maspex да се нареди сред най-важните играчи при бързооборотните потребителски стоки на българския пазар.

Сделката за "Акварекс-В" е поредната в сектора на безалкохолните напитки през миналата година. В началото на 2017 г. белгийската Spadel купи за 120 млн. евро бутилиращата компания "Девин". През юли чешката Karlovarské minerální vody пък придоби "Куадрант бевъриджис", която държеше правата върху марката Pepsi в България.<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
Производителят на скално-облицовъчни материали

"Копривлен мрамор"

базиран в община Хаджидимово, вече има  нов китайски собственик. В сделка на стойност 3 млн. евро купувач на всичките дялове е регистрираната в Кипър компания Polyscias Enterprises. Предприятието, което беше приватизирано през 1999 г., досега беше под контрола на акционерното дружество "Копривлен мрамор 97".

Сделката за "Копривлен мрамор" осигурява на купувача и правата за добив на варовици в находище "Плочата" край Мездра. Концесионният договор, сключен през юли 2008 г., е за срок от 25 години. Дружеството има право да добива  мрамор от находището "Неврокоп" в община Хаджидимово, където е преработващата му фабрика. Договорът за него изтича през 2034 година. "Копривлен мрамор" ЕООД е създадено през 1981 година. Основната дейност на дружеството са добив и обработка на скално-облицовъчни материали. Фирмата разполага със собствени кариери за добив на мрамор, варовик, травертин и гнайс. Има развита търговска мрежа в страната и чужбина.

През август "ТК-Холд" АД изкупи 309 190 акции, представляващи 70% от капитала на текстилната фабрика

"Рилски лен" АД

в Самоков. С книжата, които притежаваше до момента, бившият приватизационен фонд вече владее общо 405 173 броя, или 91.73 процента. Цената на придобиване обаче не бе обявена. Пакетът от акции е бил притежание на "Риленатекс" АД - Самоков. Купувачът обяви, че има намерение да упражни правото си да отправи търгово предложение за закупуване на акциите на останалите акционери. До края на януари той ще събере всички книжа, като предлага по 11 лв. за един брой.  

Самоковската фабрика беше единственият специализиран производител на ленени тъкани в България. Производството му бе с изцяло затворен цикъл - от преработване на лененото влакно до готова конфекция. През последните години - най-вече заради китайската инвазия, започна постепенно стесняване на пазара на текстил за българските производители - особено в чужбина. Тази тенденция се отрази с пълна сила и на "Рилски лен", поради което постоянно намалява и обемът на произвежданата от него продукция. За  тежкото състояние на фабриката влияние оказва и остарелият й машинен парк.  По отношение на суровинната обезпеченост - на практика лен в България не се отглежда вече 20 години. През 2006 г. беше затворено и последното предприятие за първична преработка на лен във Велинград. Много е тежко положението и с кадрите.

"Доверие Обединен холдинг" добави към портфейла си от 20 предприятия и троянския производител на перилни и почистващи препарати

"Веко"

Сделката бе сключена и вписана в Търговския регистър през май, а бившият приватизационен фонд олекна с 8 млн. лв., които плати на едноличния собственик на фабриката Хари Велев. "Веко" има две фабрики - една за прахове за пране в Троян и друга - за миещи и почистващи препарати в троянското село Дебнево. Марката прахове "Изи" е на пазара от 2011-а, но асортиментът на фирмата е много по-широк и включва препарати за дома и промишлеността, автомобилни продукти, както и професионална серия за хотели, перални, болници и други.

"Доверие Обединен холдинг" има инвестиции в промишлени, строителни и шивашки фирми, медицинския бизнес, търговията и други. Компанията се контролира от фирми около "Софарма" и изпълнителния й директор Огнян Донев.
<!--[if-->

Facebook logo
Бъдете с нас и във