Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Заражда се нещо още по-невероятно

5G мрежите вече чукат на вратата

S 250 ac5cd53a 0f9f 45b0 8bcc 83e1b8866ddb

Още преди да сме усетили напълно какво представлява LTE мрежата, в Япония са амбицирани да станат първата страна в света с работеща мрежа от следващото - пето поколение 5G. Плановете са за Летните олимпийски игри в Токио през 2020-а потребителите да имат връзка със скорост над 1 Gbps, което би позволило свалянето на едночасово HD видео за 30 секунди.

Европа също мисли за бъдещето, тъй като развитието на стандарти за 5G мрежи е част от проекта 5G PPP, който е включен в програмата "Хоризонт 2020" с бюджет от 6.2 млрд. евро. "5G е нещо повече от еволюция на мобилните широколентови технологии. Тя ще стане основа за наистина цифровото общество с повсеместни ултрависокоскоростни комуникации, които ще поддържат всички икономически сектори, както и все по-нарастващите изисквания на потребителите за нови услуги", казва еврокомисарят за цифровата икономика Гюнтер Йотингер.

Сега има пет европейски научноизследователски проекта, които работят върху 5G технологиите. На този етап основно се говори за уплътняване на клетките, използване на спектъра над 6GHz и оптимизация на мрежите.

За да стане успешен 5G стандартът, е необходимо цялата телеком индустрия да преразгледа начина, по който работят мрежите и как се развиват те. Според експертите е нужно да бъдат преодолени няколко сериозни предизвикателства както от техническо, така и от политическо естество, за да може технологията да стане реалност. Честотните ресурси, заделени за 5G, ще определят колко бързо ще могат да се обменят данните. Ако се стигне до няколко гигабита в секунда, на операторите ще им трябва много по-голям честотен ресурс от този, с който разполагат в момента. Производителите на мрежово оборудване и телекомуникационните компании се надяват, че ще бъдат заделени поне 100 мегахерцови ленти от спектъра под 6GHz за 5G. Използването на толкова високочестотни диапазони обаче крие рискове - районът, който ще покрива всяка базова станция, става изключително малък и необходимостта от инвестиции сериозно расте.

Получаването на спектъра и развитието на мрежи и устройства, които да се възползват от него, не са единственият потенциален проблем. За да успее наистина 5G, е изключително важно да бъдат разработени такива спецификации, които максимално да включват досегашните технологии. Например LTE не бе разработена така, че да обслужва всички типове трафик, които се пренасят през мрежите днес - умните електромери и водомери, интелигентните превозни средства и други обекти се нуждаят от различни спецификации. Мрежата от следващото поколение трябва да е подготвена за това.

 


Поколенията при мобилните мрежи се сменят на около 10 години. Първото се появява през 1982-а, второто е пуснато за търговски цели през 1992-а, 3G мрежите идват през 2001-а, а 4G е стандартизирана през 2012-а. Ако следваме тази логика, би следвало до пет години да имаме мрежи от пето поколение.


Facebook logo
Бъдете с нас и във